CD&V krijgt rake klappen, geen sprake van een Hilde Crevits-effect

CD&V gaat er in deze federale en regionale verkiezingen sterk op achteruit, zowel op het Vlaamse als het federale niveau. Ook Hilde Crevits, die op het einde van de campagne werd uitgespeeld als kandidaat voor het minister-presidentschap, kan de schade niet beperken.

Over de hele lijn gaan de Vlaamse christendemocraten er stevig op achteruit. Op het Vlaamse niveau leek CD&V zelfs de grootste verliezer te worden, maar in de loop van de avond milderde dat verlies tot zo'n 5 procent. Het verliest wel nog 8 zetels in het Vlaams Parlement, evenveel als de N-VA. Daar heeft Hilde Crevits, lijsttrekker voor het Vlaams Parlement in West-Vlaanderen, niets aan kunnen veranderen.

In Vlaanderen valt vooral het verlies op van de lijst van ontslagnemend minister van Omgeving Koen Van den Heuvel in de kieskring Antwerpen. Ook zijn voorganger, Joke Schauvliege, moet heel wat terrein prijsgeven in Oost-Vlaanderen.

Schauvliege moest ontslag nemen, nadat ze de klimaatbetogingen had afgedaan als een complot. Ze verwees daarvoor naar informatie vanuit de Staatsveiligheid, maar dat bleek een leugen. 

In West-Vlaanderen zelf kan Hilde Crevits de schade wel beperken. In Vlaams-Brabant en Limburg zullen ze dan weer niet blij zijn met het christendemocratische resultaat.

Federaal

Op het federale niveau zal geen enkele lijsttrekker tevreden zijn met zijn of haar resultaat, ook niet voorzitter Wouter Beke in Limburg. Alleen Koen Geens kan in Vlaams-Brabant de schade enigszins beperken.

CD&V haalde in 2014, bij de vorige federale en regionale verkiezingen, nog 20 procent op Vlaams niveau en dat was ook het doel voor deze verkiezingen. Dat doel haalt de partij duidelijk niet. Ze blijft hangen op 15,4 procent. 

De partij is ook niet langer de tweede partij van Vlaanderen. CD&V wordt voorbijgestoken door Vlaams Belang. Het verschil met Open VLD, SP.A en Groen wordt bovendien kleiner.

Ook in Brussel is er een verlies, van zo'n 4 procent. Daarmee is CD&V in het Hoofdstedelijk Gewest pas de zesde Vlaamse partij, ook hier na het Vlaams Belang.

Tot slot slaagt Kris Peeters erin om de twee CD&V-zetels in het Europees Parlement veilig te stellen, ook al verliest de partij ook daar een pak stemmen.

Bekijk hieronder alle uitslagen:

Meest gelezen