Crisis Venezuela - Noren bemiddelen volgende week opnieuw tussen Venezolaanse regering en oppositie

Vertegenwoordigers van de regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro en van de oppositie komen volgende week naar Oslo voor nieuwe gesprekken. Dat heeft Noorwegen, dat als bemiddelaar optreedt in het politieke conflict, gemeld.

"Vertegenwoordigers van de voornaamste politieke actoren in Venezuela hebben besloten om volgende week naar Oslo terug te keren om er het door Noorwegen geleide (bemiddelings)proces verder te zetten", luidde het in een communiqué van het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken. "We bevestigen opnieuw ons engagement om de zoektocht naar een onderhandelde oplossing tussen de verschillende partijen in Venezuela te blijven ondersteunen", klinkt het voorts. De Noren bedanken tot slot "alle partijen voor hun inspanningen".

De regering en oppositie hebben het aanbod van Noorwegen om te bemiddelen aanvaard. Venezuela beleeft momenteel de ergste socio-economische crisis in de geschiedenis van het land. De zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó ontkende wel dat het gaat om onderhandelingen waarbij beide kampen persoonlijk tegenover elkaar zitten. Ook Noorwegen neemt de woorden "dialoog" en "onderhandelingen" niet in de mond. Oslo verstrekte evenmin andere details over wat het noemt "voorafgaande contacten".

Guaidó en zijn aanhangers beschuldigen Maduro ervan een "dictator" te zijn die vasthoudt aan de macht na de "frauduleuze" presidentsverkiezingen van vorig jaar. De president bestempelt zijn tegenstanders dan weer als "putschisten" die worden gesteund door het door Maduro verafschuwde "Noord-Amerikaanse rijk".

Meest gelezen