Voorlopige resultaten: EVP blijft grootste in het Europees Parlement, winst voor liberalen en groenen

De EVP blijft de grootste partij in het Europees Parlement, maar moet wel een 40-tal zetels inleveren. Dat blijkt uit een eerste voorspelling over de samenstelling van het nieuwe parlement. De liberalen (ALDE) en de groenen gaan erop vooruit. 

Met deze uitslag komt er een einde aan de dominantie in het Europees Parlement  van de grootste twee partijen, de EVP en de sociaaldemocraten, die ook een 40-tal zetels verliezen. Samen halen zij geen meerderheid meer zodat er waarschijnlijk minstens drie partijen nodig zullen zijn om een coaltie te vormen. 

De winnaars van de verkiezingen zijn de liberalen die meer dan 100 zetels halen en de groenen die er ook flink op vooruit gaan. De definitieve uitslagen worden pas later vanavond bekendgemaakt. En dat betekent nog niet het einde, want mogelijk veranderen nationale partijen nog van fractie, waardoor het eindresultaat er anders uit kan zien. Zo verhuist de Duitse  AfD van EFDD naar ENF, en zijn andere verschuivingen ook niet denkbeeldig. 

De partijen kunnen nu op zoek gaan naar een meerderheid om een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie voor te stellen. De spitzenkandidaat van de EVP, de Duitser Manfred Weber, zegt dat hij het initiatief daartoe zal nemen. De nieuwe Commissievoorzitter heeft ook het fiat van de lidstaten in de Europese Raad nodig. 

Meest gelezen