Brussels Gewest: Ecolo en Groen grote winnaars. Fors verlies voor Open VLD

In het Brussels Parlement komen Ecolo en Groen als grote winnaars uit de bus. Aan Vlaamse kant wordt Groen zelfs de grootste partij. "De Brusselaar heeft gestemd voor veilig verkeer en een ambitieus armoedebeleid", triomfeert Groen. Open VLD, die vijf jaar geleden de grootste Vlaamse partij was in Brussel, moet fors inleveren. De N-VA wordt de tweede grootste Vlaamse partij in Brussel, maar Groen laat al verstaan niet met de partij in een meerderheid te willen stappen.

Aan Franstalige kant blijft PS de grootste partij in Brussel. De socialisten verliezen weliswaar ruim 5 procentpunt, maar blijven desondanks de grootste. Ecolo wint veel stemmen bij, de groene partij gaat er ruim 9 procent op vooruit. Daarmee worden de Franstalige groenen de tweede grootste partij in Brussel.

MR verliest 61 procentpunt en wordt de derde partij, gevolgd door Défi die min of meer stand houdt. PTB komt het Brussels parlement binnen met 13,5 procent van de stemmen. CDH verliest 4,1 procentpunt.

Groen grootste Vlaamse partij

Aan Vlaamse zijde wordt Groen de grootste partij. Zij winnen ruim twee procentpunt en wippen zo over Open VLD. "In oktober zagen we een groene golf in Brussel en nu in mei zien we die groene golf opnieuw", reageert Elke Van den Brandt, de lijsttrekker van Groen voor het Brussels Parlement. "De Brusselaar kiest voor veiliger verkeer en voor een ambitieus armoedebeleid."

De Brusselaar heeft gekozen voor veiliger verkeer en voor een ambitieus armoedebeleid.

Elke Van den Brandt, Groen

Open VLD grote verliezer in Brussel

De liberale ploeg met boegbeeld Guy Vanhengel lijkt in Brussel de grote verliezer te zijn. Open VLD verliest ruim 10 procent. Wie ook moet inleveren aan Vlaamse kant is One Brussels - SP.A. De partij van minister van Mobiliteit Pascal Smet verliest 4,4 procentpunt en is de vierde partij aan Vlaamse kant. CD&V, de partij van Brussels staatssecretaris Bianca Debaets, verliest bijna 3 procentpunt.

N-VA tweede partij

N-VA komt als tweede grootste Vlaamse partij uit de bus. Sommige peilingen hadden voorspeld dat N-VA wel eens enorme sprongen zou maken in Brussel. De partij gaat er uiteindelijk 1 procentpunt op vooruit. Vlaams Belang wint bijna 3 procentpunt en is de vijfde grootste Vlaamse partij.

Opvallende nieuwkomer: Agora

Er komt ook een opvallende nieuwkomer in het Brussels parlement: burgerbeweging Agora. Die partij wil willekeurige burgers loten en hen mee beslissingsrecht geven. Aan Vlaamse kant behaalt die partij 5,2 procent. 

"Als ik in het parlement kom, organiseren we een assemblee (algemene vergadering, red.): we gaan burgers loten om in dat assemblee te zitten en in het parlement zal ik louter en alleen de standpunten van dat assemblee vertegenwoordigen", zei lijsttrekker Pepijn Kennis bij Bruzz.

Conclusie: regeringspartijen krijgen op hun dak

Alle regeringspartijen - PS, Défi, CDH, Open VLD, SP.A en CD&V - halen minder stemmen dan vijf jaar geleden. Aan Franstalige kant schuift de kiezer verder op naar links: vooral Ecolo en PTB slokken de stemmen op. 

Aan Vlaamse kant is de winst verdeeld. Groen gaat erop vooruit, maar ook de N-VA en Vlaams Belang kunnen op winst rekenen.

Coalitie?

In het Brussels Parlement moeten de Vlaamse en de Franstalige partijen elk apart een coalitie vormen binnen hun taalgroep. Aangezien Groen de grootste Vlaamse partij is geworden, zullen zij dus aan zet zijn om aan Vlaamse kant een meerderheid te vormen.

N-VA is de tweede grootste partij. Maar bij Bruzz verklaart Elke Van den Brandt dat het "onlogisch" is om met hen een coalitie te vormen. Er zal dus eerst naar Open VLD of SP.A gekeken worden. Om N-VA buitenspel te houden heeft Groen beide partijen nodig.

Pascal Smet heeft de weg geëffend voor Groen.

Ans Persoons, One Brussels - SP.A

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet heeft in Brussel enkele keuzes gemaakt die bij autogebruikers in slechte aarde vielen. Zo heeft hij het aantal rijstroken op de E40 verminderd op de plaats waar die snelweg de hoofdstad binnenkomt. Toch is dat volgens partijgenoot Ans Persoons niet de reden waarom One Brussels - SP.A de verkiezingen verloren heeft.

 "We zien een overwinning in Brussel bij Groen en zij willen dezelfde richting uit", aldus Persoons. "Ik hoop dat iedereen nu beseft dat we die weg moeten blijven volgen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen