EVP-kopman Manfred Weber brengt zijn stem uit.
(c) Copyright 2019, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Grote opkomst voor verkiezingen in de rest van Europa

Niet alleen in België wordt er vandaag gestemd voor een nieuw Europees Parlement. Ook in de rest van Europa trekken de kiezers naar de stembus, en volgens de eerste berichten is de opkomst in heel wat landen groter dan de vorige keer. 

In totaal moeten er 751 parlementsleden worden gekozen. Wanneer de Britten de EU verlaten zal dat aantal worden teruggebracht tot 705, maar omdat de onenigheid over de brexit nog altijd voortduurt moeten de Britten toch nog naar de stembus.

Het Verenigd Koninkrijk en Nederland beten donderdag de spits af en hebben dus al gestemd. Vrijdag trok Ierland naar de stembus en gisteren was het de beurt aan Letland, Malta en Slovakije. In Tsjechië werden de verkiezingen gespreid over vrijdag en zaterdag. In de overige 21 lidstaten wordt er vandaag gestemd. 

In ons land, Bulgarije, Cyprus, Griekenland en Luxemburg geldt er een stemplicht, elders wordt met stemrecht gewerkt. De opkomst was bij de vorige verkiezingen gedaald tot gemiddeld 43 procent, maar volgens de eerste berichten zijn er dit jaar in minstens 12 landen meer kiezers komen opdagen, ook in grote landen zoals Frankrijk en Duitsland. 

Voor officiële resultaten is het wachten tot vanavond laat, maar er zijn al exitpolls uit Nederland en Ierland. Daaruit blijkt dat in Nederland de sociaaldemocraten van vicevoorzitter van de Europese Commissie Timmermans de grote winnaar zijn. In Ierland doen de groenen het onverwacht goed.

Volgens de exitpolls is de ÖVP van kanselier Kurz in Oostenrijk de grootste winnaar, met 34 procent, een winst van 7 punten. Coalitiepartner FPÖ verliest 2 punten en komt op 17 procent. Ook de sociaaldemocraten en de groenen verliezen licht. 

Meest gelezen