Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Vlaams Belang scoort ook bij de Europese verkiezingen

Het succes van het Vlaams Belang bij de federale en regionale verkiezingen, zet zich ook door bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. De partij haalt twee extra zetels, ten koste van N-VA en Open VLD. 

Ondanks een verlies van meer dan 4 procent blijft de N-VA met 22,5 procent ook in Europa de grootste Vlaamse partij. Vlaams Belang wint 12,4 procent en snoept daarmee twee extra zetels binnen. Groen boekt wel een winst van 1,8 procent, maar dat is niet genoeg om de verhoopte tweede zetel binnen te halen. Dat betekent dat veteraan Bart Staes uit het Europese halfrond verdwijnt.  Ook een andere veteraan, Mark Demesmaecker (N-VA) verdwijnt uit het parlement. Alhoewel ook CD&V en SP.A klappen kregen, behouden zij respectievelijk 2 en 1 zetel.

Aan Franstalige kant halen Ecolo en de PTB elk een extra zetel binnen. MR en PS moeten een zetel inleveren, waardoor ze beide nog 2 zetels overhouden. 

 

Rob Heirbaut sprak met de Vlaamse lijsttrekkers:

Videospeler inladen...

Meest gelezen