Videospeler inladen...

350 administratieve aanhoudingen na tumultueuze actie "gele hesjes" in Brussel

Aan het Noordstation in Brussel zijn vanmiddag ruim 350 "gele hesjes"-betogers opgepakt. Wat een geweldloze betoging moest worden, draaide uit op een uit de hand gelopen kat-en-muisspel. De actievoerders betoogden tegen wat zij "de Europese dictatuur" noemen, maar konden op veel politieverzet rekenen.

De betogers verzamelden aan het Noordstation. Van daaruit zou de massa zich naar het Europees Parlement begeven om te gaan betogen tegen wat de ze "de Europese dictatuur" noemen, maar dat liet de politie niet toe. "Er werd geen aanvraag goedgekeurd om een betoging te houden", zegt Ilse Van de keere, woordvoerster van politiezone Brussel Hoofdstad. 

Duw- en trekwerk

Toen de betogers aan hun mars naar het Europees Parlement wilden beginnen, werden ze ingesloten door de politie. Al snel werd de sfeer grimmig en werd er geduwd en getrokken tussen de betogers en de politie. "Als de manifestanten aanstalten maken om naar de Europese wijk te gaan, moeten we dat verhinderen", vult Van de keere aan. De organisatie verwachtte zo'n 2.000 betogers, dus de politie is massaal aanwezig. 

Als de manifestanten aanstalten maken om naar de Europese wijk te gaan, moeten we dat verhinderen

Ilse Van de keere, woordvoerster politie Brussel Hoofdstad

Tientallen agenten in gevechtsuitrusting probeerden de menigte onder controle te houden met pepperspray. De politie was ook voorzien van een waterkanon. Uiteindelijk werden ze teruggedreven tot op de Bolivarplaats. Voor de betoging van start ging, werden al 21 mensen opgepakt omdat ze verboden wapens hadden meegenomen.

Lees verder onder de foto.

Toen de massa naar het Europees Parlement wilde gaan, ontstonden er rellen.

PS-hoofdkwartier bekogeld

Een groep actievoerders, die initieel niet aanwezig was bij de "gele hesjes" betoging, heeft verzameld aan de kleine ring en begeeft zich inmiddels via de voetgangerszone richting het De Brouckèreplein. Onderweg is al wat straatmeubilair gesneuveld. De politie achtervolgde de actievoerders te paard.

Onderweg heeft de groep ook het hoofdkwartier van de politieke partij PS bekogeld met eieren en andere projectielen. Dat meldt persagentschap Belga. Toen de groep aan de Grote Markt arriveerde, werden ook 21 actievoerders gearresteerd nadat ze een horlogewinkel waren binnengevlucht. Na een lange tijd van achtervolgen kon de politie ook de rest van de actievoerders oppakken.

Lees verder onder de foto.

Enkele actievoerders bekogelden het PS-hoofdkwartier.

Aan het Noordstation was de politie enkele uren bezig met het oppakken van actievoerders. De menigte "gele hesjes" bleef daardoor de hele middag omsingeld. Er werden in totaal ruim 350 actievoerders opgepakt, die uiteindelijk werden afgevoerd met bussen. Opvallend: de initiële groep telde zo'n 250 "gele hesjes", maar die werden doorheen de dag vervoegd door nieuwe actievoerders.

Onze reporter Dominique De Graaf doet live verslag over het protest van de gele hesjes in Brussel:

Videospeler inladen...

Dominique De Graaf brengt live verslag uit tijdens een arrestatie op de Grote Markt in Brussel:

Videospeler inladen...
De politie gebruikte matrakken en pepperspray om de menigte onder controle te houden.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
De menigte werd urenlang ingesloten. Een voor een werden de actievoerders gearresteerd.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
De politie achtervolgde de groep actievoerders te paard.

Meest gelezen