Boegbeelden Kristof Calvo, Meyrem Almaci en Björn Rzoska (archieffoto).
BELGA

Groen boekt winst, maar grote sprong vooruit blijft uit

In zo goed als alle kieskringen gaat Groen erop vooruit in vergelijking met de regionale en federale verkiezingen van 2014. De stijging is wel beperkt en de grote sprong vooruit blijft uit. In enkele steden kan de partij wél pieken.

Ongeveer 10 procent in het Vlaams Parlement en net geen 10 procent in de Kamer: daarmee moet Groen het voorlopig stellen nadat de eerste, gedeeltelijke resultaten zijn binnengekomen.

De partij boekt daarmee een winst van iets meer dan een procentpunt op Vlaams niveau en ongeveer een procentpunt op federaal niveau, maar dat is minder dan sommige peilingen vooraf deden vermoeden. De grote sprong voorwaarts die van Groen een grote(re) partij moest maken, blijft voorlopig uit.

In het Vlaams Parlement moet Groen de N-VA, Vlaams Belang, CD&V, Open VLD en de SP.A voor zich dulden. Dat is ook zo in de Kamer.

In zetelaantallen oogt het plaatje rooskleuriger voor Groen. In het Vlaams Parlement stijgt de partij voorlopig van 10 zetels in 2014 tot 14 zetels nu. Na de winst van Vlaams Belang is de partij daarmee de sterkste stijger.

In de Kamer wint Groen voorlopig 2 zetels en komt de partij op een totaal van 9 zetels uit.

Uitschieters

In verschillende steden slaagt Groen er wel in te pieken. In het kanton Gent klimt de partij op Vlaams niveau met bijna 5 procentpunt tot ongeveer 21 procent. Daarmee is ze voorlopig de grootste van het kanton op dit niveau.

Federaal vertoont het kanton een gelijkaardig plaatje: hier klimt Groen met ruim 4 procentpunt tot meer dan 20 procent. Ook op dit niveau is ze voorlopig de grootste partij, al volgt Open VLD op de voet. Belangrijke kanttekening: in dit kanton zijn nog lang niet alle kiesbureaus geteld.

Ook in het kanton Leuven gaat de partij fors vooruit met 4 procentpunt en tekent ze een eindresultaat van 19,5 procent op Vlaams niveau op. Ook op federaal niveau stijgt ze met 4 procentpunt en houdt ze halt op 18,1 procent. Dat maakt van haar de tweede partij in dit kanton, na de N-VA.

In het kanton Antwerpen mag Groen zich eveneens de tweede partij noemen, na de N-VA. Daar groeit ze met 3,2 procentpunt tot 17,4 procent op Vlaams niveau. Federaal stijgt ze met 2,9 procentpunt tot 16,7 procent.

Groen mag ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest juichen. In het Brussels Parlement is Groen waarschijnlijk de grootste Vlaamse partij met ongeveer 20 procent van de Nederlandstalige stemmen, goed voor een stijging van ruim 2 procentpunt.

In ket kanton Brugge moet Groen een licht verlies van minder dan een procentpunt slikken op federaal niveau. Hier moet de partij het met ongeveer 9 procent stellen.

Meest gelezen