AFP or licensors

Guy Verhofstadt: "Zonder de liberalen geen solide meerderheid in Europees Parlement"

Zonder de nieuwe centrumfractie van de Europese liberalen en de partij van de Franse president Emmanuel Macron kan er in het Europees Parlement geen solide meerderheid gevormd worden in het Europees Parlement. Dat heeft liberaal fractieleider Guy Verhofstadt gezegd. Ook de groenen willen hun zetelwinst verzilveren en mee aan de onderhandelingstafel schuiven.

Volgens de eerste projecties zouden de christendemocratische en conservatieve Europese Volkspartij (177 van de 751 zetels) en de sociaaldemocratische S&D (147 zetels) voor het eerst in veertig jaar samen geen meerderheid meer halen in het Europese halfrond. Die meerderheid is nodig om een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie op het schild te hijsen.

"Een historisch moment", zo analyseerde Verhofstadt de nieuwe machtsverhoudingen. De liberalen en LREM van Macron zouden samen zo'n 100 zetels in de wacht slepen. Verhofstadt leidt uit de zetelverdeling dan ook af dat "er geen solide pro-Europese meerderheid mogelijk zal zijn zonder onze nieuwe centrumfractie"

Over de verdeling van de topfuncties wou Verhofstadt zich nog niet uitlaten. "We gaan niet doen wat in het verleden gebeurde, toen de twee grote partijen samenkwamen en de beslissingen over de mandaten maakten. We gaan eerst met andere fracties onderhandelen over een programma voor de komende vijf jaar."

Ook de groenen lijken met 70 zetels hun positie aanzienlijk te versterken. Cofractieleider Philippe Lamberts wil naar eigen zeggen mee aan de onderhandelingstafel aanschuiven om groene prioriteiten als de strijd tegen klimaatverandering en een sociaal Europa te verdedigen, maar met gerommel in de marge zal hij zich niet tevreden stellen. "Zonder echte verandering voor onze medeburgers zal het zonder ons zijn!"

Meest gelezen