Videospeler inladen...

Gwendolyn Rutten (Open VLD): "Respect voor uitslag Vlaams Belang, maar we zullen nooit samenwerken"

Na een vrij slechte verkiezingsuitslag pleit Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten voor bescheidenheid, maar ze zegt klaar en duidelijk dat ze niet met Vlaams Belang wil samenwerken. Vlaams Belang is de grote winnaar van de stembusslag, waardoor ook bij Open VLD stemmen opgaan om het cordon sanitaire te doorbreken. 

"We zijn bescheiden, met de voeten op de grond", aldus Gwendolyn Rutten in haar toespraak tot de liberale aanhang. "De extremen hebben gewonnen, en voor die uitslag moeten we respect hebben."

Rutten snoert meteen alle stemmen in haar partij de mond die oproepen om het cordon sanitaire te doorbreken en te gaan samenwerken met Vlaams Belang, de grote winnaar van de verkiezingen. "Ik zeg klaar en duidelijk: we zullen nooit met Vlaams Belang samenwerken omdat onze waarden haaks op elkaar staan." 

Rutten spiegelt haar aanhangers voor dat hen een belangrijke taak te wachten staat: het vertrouwen van de kiezers terugwinnen. Volgens haar blijft Open VLD een partij die gelooft in optimisme en samenwerking. 

Federaal vicepremier Alexander De Croo benadrukt dat de liberalen - zowel Open VLD als de Franstalige MR - stand houden. "Dat is een hart onder de riem", zegt hij. "Het kan een moeilijke regeringsvorming worden. Maar ik hoop dat iedereen op een bepaald moment zijn verantwoordelijkheid opneemt."

Bekijk hieronder het interview met Alexander De Croo en lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Voor oud-minister en burgemeester van Oostende Bart Tommelein heeft de kiezer gezegd dat de manier van aan politiek doen anders moet. "Dit is een heel duidelijke boodschap die we moeten meenemen", aldus Tommelein.

Bekijk hieronder hoe de uitslag verder evolueert voor Vlaams Parlement en Kamer:

Meest gelezen