Videospeler inladen...

Ecolo en PTB grote winnaars in Wallonië, PS verliest fors maar blijft de grootste

In Wallonië is de tendens duidelijk: Ecolo en PTB komen als grote winnaars uit de bus. Ze snoepen stemmen weg bij PS, dat ondanks fors verlies de grootste partij blijft in Wallonië. PS-voorzitter Elio Di Rupo trekt het laken naar zich toe om een Waalse Gewestregering te vormen.

Door technische problemen met het doorsturen van de Waalse verkiezingsresultaten heeft het lang geduurd, maar in de loop van de verkiezingsavond is het duidelijk geworden: de groenen van Ecolo en het radicaal-linkse PTB hebben de verkiezingen gewonnen in Wallonië.

De PS, van oudsher bijna altijd de grootste partij in Wallonië, blijft ook nu de grootste, ondanks een aanzienlijk verlies. De MR van ontslagnemend premier Charles Michel boekt ook een verlies dat pijn moet doen. 

Rangorde

Dat brengt ons op de volgende eindstand voor het Waals Parlement: 

  • PS verliest fors maar blijft de grootste partij.
  • MR verliest, maar nadert op de PS, met 3 zetels verschil.
  • Ecolo wordt de derde partij van Wallonië. De partij is er goed op vooruitgegaan, maar minder dan op basis van de peilingen werd verwacht.
  • PTB maakt ook een flinke sprong voorwaarts en wordt de vierde partij in Wallonië.
  • CDH wordt door de radicaal-linksen voorbijgestoken, en zakt 4,2 procentpunt.

    De andere partijen blijven onder de kiesdrempel.  

(lees voort onder de uitslag)

Ondanks het verlies van zijn partij trekt PS-voorzitter Elio Di Rupo het laken naar zich toe, in Wallonië. Tijdens een toespraak heeft hij de oud-premier aangekondigd dat hij vanaf woensdag de Waalse partijvoorzitters uitnodigt om een nieuwe Waalse Gewestregering te vormen. 

Bezorgd

De Franstalige partijvoorzitters reageren bezorgd op de duidelijke overwinning van Vlaams Belang aan de andere kant van de taalgrens. 

Ontslagnemend premier Charles Michel (MR) zegt in een reactie aan VRT NWS dat hij de tweede plaats voor Vlaams Belang betreurt. Hij wijst erop dat het belangrijk wordt om zich verantwoordelijk te gedragen en rustig te blijven. Hij ziet daarvoor een rol weggelegd voor zijn partij: "MR wil absoluut een bruggenbouwer blijven", die de verschillende partijen verenigt. Hij noemt het resultaat van zijn partij ook positief na vijf jaar regeren.

Bekijk hieronder de volledige reactie van Charles Michel en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Radicale race

PS-voorzitter Elio Di Rupo zei in een eerste reactie dat er "tussen sommige Nederlandstalige partijen een race is om de meest radicale te zijn, en het Vlaams Belang lijkt het meest authentiek op de extreemrechtse zijde." Maar dit betekent nog niet dat het land onbestuurbaar wordt, meent Di Rupo. 

Ook zijn partijgenoot Paul Magnette is not amused met de uitslag. Hij hoopt dat de traditionele partijen nu niet zwichten en vasthouden aan het cordon sanitaire, dat Vlaams Belang uitsluit van het bestuur.

Bekijk hier de volledige reactie van Magnette en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

"Een dergelijke bruine golf over het noorden van het land is niet goed voor de democratie, noch voor het land", zei CDH-voorzitter Maxime Prévot. Volgens de CDH-kopman zullen de Franstaligen daar rekening mee moeten houden bij de regeringsvorming.

Bekijk hier de volledige reactie van Prévot:

Videospeler inladen...

Meest gelezen