Belga

Kieskring Antwerpen: De Wever houdt N-VA recht, ook hier forse winst voor Vlaams Belang

In kieskring Antwerpen houdt N-VA stand. De partij van voorzitter Bart De Wever blijft er de grootste, maar moet er toch verlies laten optekenen. Voor Vlaams Belang van Tom Van Grieken is er wel forse winst. Ook PVDA mag zich een winnaar van deze verkiezingen noemen. 

Al van bij de eerste resultaten die uit Antwerpen komen, wordt het duidelijk dat er ook in deze kieskring een stijging was voor Vlaams Belang. Rond 17 uur blijkt uit de prognoses al dat N-VA de grootste zal blijven, maar dat Vlaams Belang, met voorzitter Tom Van Grieken als lijsttrekker op federaal niveau, wel een zeer grote sprong maakt. Van Grieken hoopte op "dubbele cijfers" en maakt dat in zijn eigen kieskring probleemloos waar. 

In Antwerpen trokken vier partijvoorzitters een lijst: Bart De Wever (N-VA, Vlaanderen), Meyrem Almaci (Groen, Vlaanderen), Peter Mertens (PVDA, federaal) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang, federaal).

N-VA-voorzitter Bart De Wever begint zijn speech vanavond met slecht en goed nieuws: "We hebben verloren, maar we blijven wel de grootste partij van Vlaanderen."

De Wever feliciteert Vlaams Belang met de verkiezingsoverwinning en geeft mee dat N-VA "op Vlaams niveau alle partijen zal uitnodigen", maar op federaal niveau "het initiatief van de koning zal afwachten".  "Maar laat me een ding klaar en duidelijk zeggen: er kan geen federale regering worden gevormd zonder meerderheid in Vlaanderen. Dat zullen we nooit toestaan." 

Bekijk het interview met Bart De Wever (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken spreekt over "een zondag van hoop" en wil zijn verantwoordelijkheid opnemen. Nu Vlaams Belang de tweede Vlaamse partij lijkt te worden, kunnen de anderen "dit niet meer negeren", gelooft Van Grieken. 

Vlaams Parlement :

Op Vlaams niveau blijft N-VA in kieskring Antwerpen de grootste partij met 31,8 procent (een verlies van 4,7 procentpunt ten opzichte van de verkiezingen van 2014, toen de partij nog meer dan 36 procent haalde).

Vlaams Belang gaat er fors op vooruit en bereikt meer 18,5 procent (een winst van 11,4 procentpunt).  CD&V krijgt een fikse tik (11,4 %, een daling van 8,6 procentpunt) en ook SP.A zakt (7,9%, -3,5 procentpunt).

Groen (11,2%) en Open VLD (10,2%) gaan er licht op vooruit. PVDA klimt (haalt 6,7%; +2,8 procentpunt) en haalt twee zetels in het Vlaams Parlement. In dat Vlaams Parlement verliezen de regeringspartijen N-VA, SP.A en CD&V duidelijk terrein. 

"De kiezer heeft een democratische tik uitgedeeld met het stempotlood", zegt Filip Dewinter, lijsttrekker van Vlaams Belang voor het Vlaams Parlement al in de late namiddag. "Dit is een witte in plaats van een zwarte zondag. Ik heb dit al eens meegemaakt in 1991 en daarna in 2004. Vandaag moet het cordon breken, de verkiezingsuitslag moet gerespecteerd worden en wij zijn bereid tot gesprek."

De resultaten van Vlaams Belang doen sommigen het cordon sanitaire (de afspraak dat de Vlaamse partijen geen bestuursakkoorden afsluiten met Vlaams Belang of geen politieke afspraken maken met de partij, red.) al luidop in vraag stellen.

Maar Sihame El Kaouakibi (tweede op de Vlaamse lijst voor Open VLD in kieskring Antwerpen) sluit een samenwerking uit. "We gaan niet met Vlaams Belang in een meerderheid zitten", zegt zij. Wel moeten er volgens haar "lessen getrokken worden" uit de uitslag. "Je ziet dat er veel stemmen naar Vlaams Belang gaan. Heel veel jonge mensen kiezen voor de "Driesjes" (een verwijzing naar Dries Van Langenhove, voorzitter van de uiterst-rechtse beweging Schild & Vrienden, tegen wie een gerechtelijk onderzoek loopt na onthullingen over racistische en discriminerende berichten achter de schermen, hij trok in Vlaams-Brabant als onafhankelijke de Vlaams Belang-lijst voor de Kamer) van vandaag", klonk het.

Bekijk het interview met Bart Somers (en lees verder onder de video): 

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de voorlopige resultaten voor de kieskring Antwerpen op Vlaams niveau. U kunt navigeren in de interactieve tabel. 

Kamer:

Ook in de Kamer blijft N-VA (met Jan Jambon als lijsttrekker) de grootste met 31,2% (een verlies van 8,2 procentpunt). Maar ook de federale verkiezingen zijn uitgedraaid op een forse winst voor Vlaams Belang (met voorzitterTom Van Grieken als lijsttrekker daar) die er de tweede partij wordt, met 18,8%. 

Groen, met lijsttrekker Kristof Calvo, gaat licht vooruit en komt uit op 11 %, maar heeft het monumentum rond het klimaatthema electoraal niet kunnen verzilveren.  Open VLD blijft stabiel op 9,6%. CD&V verliest en strandt op 11,1%, SP.A zakt en haalt 8,1 %. Peter Mertens, voorzitter van PVDA, die in Antwerpen de Kamerlijst trok, haalt met zijn partij twee zetels binnen, waardoor de voorzitter in het federaal parlement zal komen. 

"Je ziet dat Ecolo en Groen samen wel een grote fractie kunnen worden", zegt Kristof Calvo. "Maar we zijn wel de enige partij, die samen met N-VA, vier verkiezingsoverwinningen na elkaar heeft. We hadden natuurlijk graag nog maar stemmen gehaald, maar dit is wel een stap vooruit. We kunnen nu aan de slag met de bezorgdheden van de kiezers. Ik ben wel bezorgd over de opkomst van extreemrechts en dan heeft de Belgische politiek nood aan mensen die willen samenwerken." 

Bekijk het interview met Kristof Calvo (en lees verder onder de video): 

Videospeler inladen...

Volgens Jan Jambon hebben veel Vlamingen uiting gegeven aan hun boosheid, "onder meer over de migratiecrisis en de terreuraanslagen" door "naar extremen te lopen". "Of dat oplossingen aanreikt, gaan we de volgende weken moeten zien", aldus Jambon.

"We hadden verwacht dat het erg ging zijn, maar niet zo erg", reageert  Antwerps CD&V-lijsttrekker voor de Kamer Servais Verherstraeten. Of het cordon sanitaire rond Vlaams Belang door deze uitslag doorbroken zal worden, zal volgens Verherstraeten vooral van de N-VA afhangen. "Maar voor een christendemocraat is het duidelijk: het mensbeeld van Vlaams Belang staat haaks op alles waar de CD&V voor staat. Samen besturen is dus onmogelijk."

Deze tabel is een foto met voorlopige resultaten, geen interactieve grafiek. De meest recente resultaten vindt u in onze uitslagentool. 

Meest gelezen