Kieskring Limburg: Zuhal Demir en Steven Vandeput verliezen fors voor de N-VA, maar blijven Vlaams Belang voor

De eerste verkiezingsresultaten vanmiddag kwamen uit Tongeren en in Limburg tekende zich meteen de algemene trend van deze verkiezingen af: een grote groei voor Vlaams Belang. Zowel op Vlaams als federaal niveau gaat Vlaams Belang er in Limburg fors op vooruit, en verliest de N-VA met Limburgse kopstukken Zuhal Demir (federaal) en Steven Vandeput (Vlaanderen) terrein. De N-VA blijft voor Vlaams Belang wel nog de grootste partij, CD&V wordt de derde partij.

De verkiezingsresultaten uit Limburg tonen zowel op Vlaams als op federaal niveau een gelijkaardig beeld en liggen in lijn met de globale uitslag: winst voor Vlaams Belang, en verlies voor de N-VA, die wel op beide niveaus de grootste partij blijft. Vlaams Belang is comfortabel tweede, voor CD&V. 

De allereerste verkiezingsuitslag kwam uit de provincie Limburg. Om iets voor 15.30 uur was er het resultaat van één kiesbureau uit Tongeren, voor het Vlaams parlement. "De grote doorbraak van Vlaams Belang zien we eerst in Tongeren", zegt politiek journalist Ivan De Vadder daarover.

Het eerste volledige resultaat uit Limburg kwam uit Voeren, met 4 kiesbureaus de kleinste gemeente van de provincie. Zowel op Vlaams als federaal niveau verliest de N-VA, maar blijft de grootste partij, voor CD&V en Vlaams Belang, die er allebei op vooruitgaan.  Huub Broers (N-VA), burgemeester van Voeren en lijstduwer voor de Kamer, zegt bij Radio 2 Limburg dat "de kiezer de kaarten moeilijk gelegd heeft, met deze ruk naar rechts."

Vlaanderen:

Vlaams Lijsttrekker voor N-VA is Steven Vandeput, voormalig minister van Defensie maar sinds de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar burgemeester van Hasselt. Hij verliest er fors voor zijn partij, al doet hij het in zijn eigen Hasselt (min 8 procentpunt) iets minder slecht dan de N-VA in heel Limburg (min 10,2 procentpunt). 

Vera Jans uit Lanaken, Vlaams parlementslid en tweede op de CD&V-lijst, zegt bij Radio 2 Limburg dat ze schrikt van dit resultaat. "Ondanks de positieve campagne gaan alle traditionele partijen erop achteruit, ten voordele van Vlaams Belang. We gaan nog meer dan ooit de weg van de onredelijkheid bewandelen."

De kiezer wil duidelijkheid, en een kordaat beleid, geen regering met postjespakkers. Dit signaal kan Brussel niet negeren.

Chris Janssens, Vlaams lijsttrekker (Vlaams Belang)

Chris Janssens, Vlaams lijsttrekker voor Vlaams Belang en huidig fractieleider in het Vlaams Parlement noemt het resultaat (in Limburg plus 14,3 procentpunt en over de kaap van de 20 procent) "een overwinning van de ploeg rond voorzitter Tom Van Grieken en de mensen die onze partij trouw zijn gebleven". 

"Het is lang geleden dat we deze resultaten hebben gezien, en dat doet deugd aan het hart. De kiezer wil duidelijkheid, geen postjespartijen die onderling de macht verdelen maar geen verandering brengen", zegt hij. "Dit is een duidelijk signaal, Brussel mag dit niet negeren. Onze partij staat tussen de mensen, en niet enkel bij verkiezingen."

PVDA haalt met bijna 6 procent niet alleen de kiesdrempel, maar hun resultaat in Limburg levert ook een zetel op in het Vlaams parlement. "We zijn de tweede winnaar van de verkiezingen", zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens. "Ondanks het feit dat de andere winnaar, Vlaams Belang, 20 keer zo veel media-aandacht heeft gekregen als wij."

Lees verder onder deze interactieve grafiek:

Federaal:

Eenzelfde tendens zien we in Limburg op het federale niveau: verlies voor N-VA, met lijsttrekker Zuhal Demir uit Genk, en forse winst voor Vlaams Belang, dat zijn score tegenover de vorige federale verkiezingen meer dan verdubbelt.

CD&V-voorzitter Wouter Beke overtuigt niet als federaal lijsttrekker: zijn partij verliest er ongeveer vier procentpunt en zakt naar de derde plaats. In zijn eigen gemeente Leopoldsburg strandt Beke ook op verlies, al kan hij de schade daar nog beperken. "We zullen als partij bescheiden zijn, maar verantwoordelijk als we de komende dagen gevraagd worden", zegt Beke in zijn speech voor de CD&V-leden en militanten.

SP.A, met Kamerlid Meryame Kitir als lijsttrekker, verliest net als CD&V ook een viertal procentpunten. Open VLD, met lijsttrekker Patrick Dewael uit Tongeren blijft ongeveer status quo. Groen gaat er licht op vooruit. PVDA verdubbelt zijn score tegenover de vorige federale verkiezingen en haalt dus de kiesdrempel.

Dit is een foto van een voorlopig nog onvolledig resultaat, geen interactieve grafiek. Die vindt u via de resultatentool:

De traditionele partijen - en ook N-VA - verliezen fors ten nadele van de extremen. De kiezer heeft een serieuze tik uitgedeeld.

Carl Devos, politicoloog

Politicoloog Carl Devos ziet verschillende verklaringen voor het globale verkiezingsresultaat. "Vlaams Belang is in de campagne op dezelfde lijn gebleven als degene waarop ze altijd al gezeten hebben. Maar de samenleving is in hun richting opgeschoven, en daar plukken ze nu de vruchten van. En er zijn ook veel antipolitieke stemmen naar hen gegaan. Dit is de prijs van een campagne die niet zo inhoudelijk was", zegt hij.

"Naast Vlaams Belang gaat ook PVDA erop vooruit. Beide extreme partijen, ten nadele van de klassieke partijen en N-VA. Hun scores zakken in elkaar."

Meest gelezen