Jonas Roosens

Vlaams Belang grote winnaar, regeringspartijen op verlies: herbeleef de verkiezingsdag in onze liveblog

U heeft gekozen én de kaarten geschud. In Vlaanderen blijft N-VA de grootste, maar de partij verliest wel op vele plekken. Vlaams Belang wint dan weer fors en wordt de tweede partij. In Wallonië lijkt vooral links het goed te doen. Op Europees vlak lijken de trends zich verder te zetten. Herbeleef de hele verkiezingsdag - alle resultaten, verkiezingen en analyses - in onze liveblog. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De Wever met kop en schouders stemmenkampioen in Vlaanderen

Met bijna alle stemmen geteld, is het duidelijk dat N-VA-voorzitter Bart De Wever op Vlaams niveau veruit de meeste voorkeurstemmen achter zijn naam heeft gekregen. De Wever kreeg 242.386 voorkeurstemmen. De rest staat eigenlijk niet eens op de foto. Zo volgt Vlaams Belang-lijsttrekker Filip Dewinter voorlopig op twee met 93.751 voorkeurstemmen. Wellicht springt CD&V-boegbeeld Hilde Crevits nog over Dewinter. Crevits staat voorlopig op 93.088 voorkeurstemmen, maar in West-Vlaanderen zijn nog niet alle bureaus geteld.

Spaanse socialisten doen het goed in Europese verkiezingen

In Spanje lijkt de socialistische regeringspartij PSOE de Europese verkiezingen te winnen met 28,4 procent. De conservatieve PP verliest dan weer en gaat naar 17,3 procent. De centrumrechtse liberale partij Ciudadanos gaat er dan weer op vooruit, tot 16 procent. 

Ivan Ollevier in Verenigd Koninkrijk: "Volgens eerste trend haalt brexitparty van Nigel Farage een stevige winst binnen"

In het Verenigd Koninkrijk zijn ze nog volop stemmen aan het tellen, maar VRT-journalist Ivan Ollevier ziet toch al enkele trends: "De eerste is dat de brexitparty van Nigel Farage een stevige winst binnenhaalt. Maar dat is nog maar voorlopig. Wat je ook ziet, zijn de liberaal-democraten en die zouden het ook behoorlijk goed doen."

"De conservatieven, de regeringspartij van Theresa May, eindigen misschien wel onder de 10 procent, en zouden zo op de voorlaatste plaats belanden."

Videospeler inladen...

Jan Balliauw in Hongarije: "Duidelijk een grote overwinning van premier Orban"

"In Hongarije is er een grote overwinning van de partij van de Hongaarse premier Orbán, Fidesz", zegt VRT NWS-journalist Jan Balliauw in Hongarije. "De partij haalt net geen 53 procent van de stemmen en komt met 13 zetels in het parlement. Orban spreekt van een duidelijke overwinning. Hij vindt dat zijn partij in de Europese Unie hoort, maar hij wil wel een immigratiestop. Al had hij wel beter verwacht, want hij mikte op 16 zetels."

Videospeler inladen...

Verkiezingen Europa: "Beeld van radicaal-rechts is wat gemend"

In Italië kan worden gestemd tot 23 uur, dus officiële resultaten zijn er nog niet. Maar uit de eerste exitpolls blijkt dat de regerende radicaal-rechtse Lega fors wint. De partij - die fors tegen immigratie is - zou op 29 procent uitkomen, 22,8 procentpunten meer. De Vijfsterrenbeweging blijft op 5 procent staan. De PD daalt met 18,8 procentpunten, tot 22 procent. 

In Frankrijk wordt de partij van Marine Le Pen, Prenez le pouvoir, de overwinnaar. Met 24,2 procentpunten verslaat Le Pen zo de coalitie van Emmanuel Macron, die 22,4 procentpunten haalt. "Marine Le Pen heeft dat duel gewonnen en dat is toch wel van belang", zegt VRT-journalist Bert De Vroey. Ook in Zweden gaat radicaal-rechts vooruit, net als bij ons. 

In Oostenrijk verliest de radicaal-rechtse partij FPO wel en ook in Duitsland is er niet de grote sprong.

Petra De Sutter (Groen): "We hadden heel graag die tweede zetel binnengehaald"

Bij Groen is er op Europees vlak een dubbel gevoel. "We hadden heel graag die tweede zetel binnengehaald. We gaan er bijna 2 procent op vooruit, maar niet voldoende voor een tweede Europese zetel. Maar de Belgische groene zetels (met Ecolo bij) gaan van twee naar drie", zegt lijsttrekker Petra De Sutter. 

En ook De Sutter gaat in op de overwinning van Vlaams Belang: "Niemand had de winst van Vlaams Belang voorspeld. In de hele campagne waren we het zwarte schaap, terwijl de echte belangrijke problemen niet in de campagne zaten."

Bekijk hier het debat met de vier lijsttrekkers: 

Videospeler inladen...

Kris Peeters (CD&V): "Gezien de omstandigheden is dit een goed Europees resultaat"

Kris Peeters, CD&V-lijsttrekker voor Europa, is tevreden met het resultaat dat zijn partij haalde bij de Europese verkiezingen. Zijn partij blijft wellicht op twee zetels. "Dat is gezien de omstandigheden een goed resultaat. Het ziet ernaar uit dat de EVP (Europese Volkspartij, red.) de grootste blijft. Het is spijtig dat extreemrechts zijn opgang vindt."

Geert Bourgeois (N-VA): "Dit moet gezien worden als een signaal dat de mensen bescherming willen aan de grenzen"

Geert Bourgeois, Europees lijsttrekker voor N-VA geeft ook op Europees vlak toe dat ze een klap gekregen hebben. "We krijgen ook hier een tik, net zoals op binnenlands vlak. Maar ik ga ervan uit dat ook hier Vlaams Belang de winnaar is. Dit moet gezien worden als een signaal dat de mensen bescherming willen aan de grenzen. Mensen willen dat er een gecontroleerde grens is. Het slechtste wat je nu kan doen is dat negeren. Dat is wat ik meeneem naar Europa. Voor mij gaat het over: welk Europa wil je? Een Europa dat beschermt, onze jobs en onze grenzen."

Gerolf Annemans (Vlaams Belang): "Europees resultaat is weerspiegeling van Vlaanderen"

Gerolf Annemans, Europees lijsttrekker voor Vlaams Belang, ziet een weerspiegeling van het Vlaamse resultaat in Europa. "Dit is het resultaat van de vernieuwingsoperatie van onze partij. Het hoofdthema van deze verkiezingen voor ons was: eerst met onze mensen. Ik ga nu plots met drie keer zoveel zetels naar de fractie (van één naar drie zetels, red.) en dat zien ze meestal graag in een fractie."

Dier/Animal komt in Brussels Parlement

Dier/Animal komt in het Brussels Parlement en haalt één zetel. 

Meest gelezen