Videospeler inladen...

Meyrem Almaci: "Groen en Ecolo zouden wel eens de grootste fractie in de Kamer kunnen zijn"

Trots op het resultaat van haar partij en bezorgd om het resultaat van Vlaams Belang: zo klonk voorzitter Meyrem Almaci van Groen in haar toespraak tot haar achterban en die van de Franstalige zusterpartij Ecolo. Ze maakte zich sterk dat de 2 groene partijen samen de grootste fractie in de Kamer zullen vormen.

"Ik ben ongelooflijk fier op het resultaat dat jullie vandaag hebben neergezet." Zo begon voorzitter Meyrem Almaci van Groen vanavond haar toespraak tot haar achterban en die van Ecolo na een lange verkiezingsdag.

"Samen zouden we straks wel eens de grootste federale fractie kunnen zijn", alludeerde ze vervolgens op het feit dat Groen en Ecolo daar tot nog toe samen 1 fractie vormen over de taalgrens heen. Andere gelijkgestemde partijen doen dat niet. Zo vormen bijvoorbeeld de PS en de SP.A elk hun eigen fractie. Samen vormen die wellicht wel een grotere "politieke familie" dan die van de twee groene partijen.

"Het was een bijzondere dag met zon en brede opklaringen, maar ook met donkere wolken", ging Almaci voort. "Op een heel aantal plekken doen we het goed, zeker in de steden. In Brussel en Leuven zijn we de grootste en ook in Gent ziet het er goed uit."

"Op andere plekken hebben we diezelfde vooruitgang niet kunnen realiseren. Maar waar we meebesturen, zie je dat de groene oplossingen werken en dat ze vruchten afwerpen. We zetten onze gestage groei voort. Dit is de vierde verkiezingsoverwinning voor Groen."

"Ik had jullie graag een extra kers op de taart gegeven, maar in de huidige politieke context kregen we van iedereen de wind van voren. Het was één tegen allen. Anderen voerden campagne tegen ons, maar toch leggen we een mooie, groene groei voor."

Ook in de winst van Vlaams Belang ziet Almaci "donkere wolken". "De teleurstelling en frustratie van mensen hebben geleid tot een klinkende overwinning van Vlaams Belang. Het makkelijkste dat we nu kunnen doen, is deze kiezers negeren. Maar die fout gaan wij niet maken."

"Ook naar die kiezers moeten we luisteren. We kunnen hen niet wegzetten. Zij maken zich zoals velen zorgen over wat de toekomst brengt. Wij moeten hun angsten beantwoorden en niet vergroten. Hier rust een grote verantwoordelijkheid bij alle democratische partijen."

"Ik doe een oproep om samen op een andere manier aan politiek te doen. Wij hebben dat de afgelopen jaren al gedaan, maar we moeten nog stappen zetten. Gaan we de komende 5 jaar opbouwen of afbreken? Gaan we de hand reiken of die wegduwen?"

Bekijk hieronder de toespraak van Meyrem Almaci:

Videospeler inladen...

Calvo: "De grootste ideeën en het kleinste budget"

Een gelijkaardig geluid was te horen bij Kristof Calvo, lijsttrekker voor Groen in de kieskring Antwerpen. "Het was niet de makkelijkste campagne, het was een beetje één tegen allen", zei hij. "We hadden de grootste ideeën en het kleinste budget. Dat was niet altijd makkelijk."

"Je ziet wel dat Ecolo en Groen samen misschien wel de grootste fractie in de Kamer kunnen vormen. We hoopten natuurlijk op nog meer, maar het is een stap vooruit. Met dit resultaat willen we aan de slag om klimaat het beleid binnen te loodsen. We willen ook aan de slag met de bezorgheden van de kiezers van extreemrechts. We willen ons inspannen om ook hen weer perspectieven te geven."

Bekijk hieronder het gesprek met Kristof Calvo:

Videospeler inladen...

Meest gelezen