BELGA

N-VA verliest, maar houdt stand als grootste partij

De resultaten zijn nog voorlopig, maar de tendens voor de N-VA bij deze verkiezingen is duidelijk: verlies, op sommige plaatsen zelfs een fors verlies van bijna 10 procentpunt in vergelijking met het resultaat van 2014. Het ziet er wel naar uit dat de partij van Bart De Wever met voorsprong de grootste van Vlaanderen zal blijven.

De ambitie van de N-VA was om de kaap van 30 procent te halen. Dat lijkt niet te zullen lukken. Voor de Vlaamse verkiezingen staat de partij voorlopig op 25,1 procent (een verlies van 6,8 procentpunt),.

N-VA blijft wel met voorsprong de grootste Vlaamse partij en is zo incontournable voor het vormen van de Vlaamse regering. In West-Vlaanderen moet de partij wel CD&V voor zich laten wat de Vlaamse verkiezingen betreft en ook Vlaams Belang staat daar voorlopig nipt boven de N-VA

Wat doen de kopstukken?

N-VA-voorzitter Bart De Wever staat in zijn kieskring Antwerpen voor de Vlaamse verkiezingen voorlopig op een verlies van bijna 5 procentpunt. Kandidaat-premier Jan Jambon doet het in diezelfde kieskring voor de federale verkiezingen een stuk slechter (voorlopig een verlies van ruim 8 procentpunt).

Ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken kan de schade in zijn kieskring Vlaams-Brabant voor de federale verkiezingen beperken tot om en bij het procentpunt.

In West-Vlaanderen en Limburg doen de Vlaams-nationalisten het het slechtst. Zuhal Demir trok de Limburgse N-VA-lijst voor de Kamer, maar verliest volgens de voorlopig resultaten bijna 9 procentpunt, oud-minister van Defensie Steven Vandeput (lijsttrekker voor het Vlaams Parlement) staat ruim 10 procentpunt in de min. Ex-minister Sander Loones tekent een gelijkaardig verlies op in West-Vlaanderen.

Jean-Marie Dedecker: "N-VA is medeverantwoordelijk"

Voorlopig komt er van de partijkopstukken van de N-VA weinig tot geen commentaar. "We moeten wachten tot er meer resultaten bekend zijn", klinkt het. Theo Francken lachte wel de opmerking weg dat zijn harde communicatie op Twitter het "bedje zou gespreid hebben" voor het succes van Vlaams Belang. Het is duidelijk een lastige dag om iets te zeggen bij de N-VA-politici. "Geen commentaar", herhaalt afscheidnemend voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans.

Videospeler inladen...

Vrouwenrechtenactiviste Darya Safai uit Vlaams-Brabant vindt de opgang van Vlaams Belang "triestig en erg". "Mensen hebben blijkbaar een boodschap te geven, ze willen iets nieuws. Nochtans hebben wij heel goed werk geleverd, de kracht van verandering ligt nog steeds bij de N-VA." Michael Freilich wijst erop dat de N-VA nog steeds de grootste partij is. De opmars van Vlaams Belang verklaart hij door "de aanwezige woede" bij de mensen en de goede campagne.

Wie wel al uitvoerig gereageerd heeft, is Jean-Marie Dedecker, die als onafhankelijke de N-VA-Kamerlijst in West-Vlaanderen duwde. Die verklaart de forse winst van Vlaams Belang als "een opgestoken vinger van de mensen tegen de maatschappij". "En de N-VA is medeverantwoordelijk want ze voerden 5 jaar lang mee het regeringsbeleid." Dedecker vindt verder dat het cordon sanitaire rond Vlaams Belang moet opgeheven worden.

De gezichten zijn hier niet meteen vrolijk

VRT-journalist Pieterjan De Smedt in de zaal waar Bart De Wever straks zijn toespraak zal houden
Videospeler inladen...

Meest gelezen