Videospeler inladen...

PVDA-voorzitter Peter Mertens roept partij uit tot "tweede winnaar van de verkiezingen"

In zijn speech in Antwerpen heeft voorzitter van PVDA Peter Mertens de uiterst linkse partij uitgeroepen tot "tweede winnaar van de verkiezingen". PVDA wipt in verschillende provincies over de kiesdrempel, en ook Mertens raakt voor het eerst verkozen. 

Het was de eerste voorzitterstoespraak van de avond, die van PVDA-voorzitter Peter Mertens. De uiterst linkse PVDA scoort erg goed deze verkiezingen, en wipt in verschillende provincies over de kiesdrempel. Na Vlaams Belang zijn ze de grootste stijger. 

We zijn de tweede winnaar van deze verkiezingen 

Peter Mertens, voorzitter van PVDA

"Ze hebben gezegd dat er in Vlaanderen geen plaats zou zijn voor een tegenstem. Ze hebben gezegd dat heel Vlaanderen rechts zou zijn", stak Mertens van wal. "Ze hebben gezegd dat David in Vlaanderen nooit zou winnen, maar David heeft gevochten, David heeft gestreden, en David zal meedoen in het parlement", klinkt hij tevreden. "Voor het eerst gaan er ook uit Vlaanderen authentiek linkse vertegenwoordigers naar het parlement. We hebben gezegd dat het zou lukken. Wel, het is ons ook gelukt."

Voor het eerst gaan er ook uit Vlaanderen authentiek linkse vertegenwoordigers naar het parlement

Peter Mertens, voorzitter van PVDA

In zijn toespraak benadrukte Mertens dat het gaat om een winst voor PVDA én PTB (Parti du Travail Belgique, red.), want de partij is de enige die ook over de taalgrens opkomt. "Nous sommes un" ("Wij zijn één"), scandeerde het publiek. Mertens ziet in de goede scores voor zijn partij een "signaal" van de bevolking "tegen langer werken" en "tegen politieke zelfbediening": "De politiek is er om het volk te dienen, en niet zichzelf." 

Videospeler inladen...

Achteraf reageerde Mertens ook op de forse winst van Vlaams Belang bij deze verkiezingen. De voorzitter noemt het Vlaams Belang het "Rijke Belang": "Zij hebben meegestemd voor het blokkeren van de lonen. Ze hebben meegestemd met Maggie De Block in de jacht op de langdurig zieken. Ze doen zich links voor, maar ze zijn niet links. Het is een partij van het establishment", aldus Mertens. 

Ik noem het Vlaams Belang het "Rijke Belang". (...) Het is een partij van het establishment

Peter Mertens, voorzitter van PVDA
Videospeler inladen...

Bekijk hier nog eens alle uitslagen: 

Meest gelezen