Videospeler inladen...

Bart De Wever: "Nooit koos Vlaanderen zo Vlaams-nationaal, N-VA heeft cordon tegen Vlaams Belang nooit onderschreven"  

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft toegegeven dat zijn partij "klaar en duidelijk" heeft verloren bij de verkiezingen. "Maar we blijven wel de grootste." De grote winnaar is Vlaams Belang. "En daar kan je niet zomaar omheen", verklaart De Wever, die enigszins een opening laat voor bestuur met Vlaams Belang.

N-VA haalt niet de doelstelling van 30 procent en dat ontgoochelt voorzitter De Wever. "Maar we zijn ook niet klein. De stem in Vlaanderen is duidelijk naar rechts gegaan en ook heel duidelijk Vlaams-nationaal. Nooit is dat sterker geweest. Vlaanderen heeft echt wel een richting gekozen en daar moet respect voor opgebracht worden."

De Wever verwijst daarmee naar de sterke score van Vlaams Belang. En dan rijst de vraag: sluit N-VA samenwerking met Vlaams Belang a priori uit? Het antwoord van de voorzitter: "N-VA heeft het cordon nooit onderschreven. Maar we zijn ook niet voor een aantal standpunten en de stijl van die partij, en sommige figuren die het bijzonder bruin hebben gebakken."

"Maar de Vlaamse kiezer heeft wel heel duidelijk gesproken. Vlaams Belang is de tweede partij, daar kan je niet zomaar omheen. [...] Nu is het niet het moment om deuren dicht of open doen. Zeker niet als je een klein beetje respect wil opbrengen voor de Vlaamse kiezer. De mensen die dat vandaag boudweg naast zich neerleggen, dat gaat er bij mij heel moeilijk in."

(Lees verder onder resultatenmodule)

"Geen federale regering zonder meerderheid in Vlaanderen"

In elk geval wil Bart De Wever met zijn N-VA het initiatief nemen om de nieuwe Vlaamse regering te vormen. "En wij gaan daarvoor met elke Vlaamse partij praten", klinkt het. De vorming van de federale regering wordt andere koek. "Franstalige België kiest zeer links, nooit lagen die realiteiten verder uit elkaar", dixit De Wever.

"Wij wachten het initiatief van de koning af. Maar laat me een ding klaar en duidelijk zeggen: er kan geen federale regering worden gevormd zonder meerderheid in Vlaanderen. Dat zullen we nooit toestaan." Bart De Wever legt dit dus als voorwaarde op aan de andere Vlaamse partijen bij de vorming van de Vlaamse regering, waarvoor de N-VA incontournable is. Het zou een "majeur probleem" zijn mocht een Vlaamse coalitiepartner federaal in een regering zonder Vlaamse meerderheid stappen, luidt het.

Cicero

Een verkiezingsspeech van Bart De Wever kan natuurlijk nooit zonder een Latijnse quote. "Amicus certus in re incerta cernitur", citeerde De Wever de Romeinse politicus Cicero. "Een echte vriend toont zich in onzekere tijden. En wij zijn echte vrienden. N-VA steunt elkaar door dik en dun", aldus De Wever.

Waarna de verzamelde N-VA-politici en militanten de Vlaamse Leeuw begonnen te zingen.

Bekijk verkiezingsspeech van Bart De Wever:

Videospeler inladen...

Bekijk interview van VRT-journalist Pieterjan De Smedt met Bart De Wever:

Videospeler inladen...

Theo Francken: "We houden stand"

Intussen hebben ook andere kopstukken van de N-VA gereageerd. Gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken is naar eigen zeggen niet verbaasd over de ruk naar radicaal rechts. "Mensen zijn bezorgd over migratie en integratie. De N-VA houdt stand en ik houd stand in Vlaams-Brabant tegen mensen als Dries Van Langenhove en Maggie De Block."

Hebben de toon van Franckens communicatie - bijvoorbeeld op Twitter - Vlaams Belang een duw in de rug gegeven? Die kritiek die sommigen opperen zint Francken duidelijk niet. "Dat is de kritiek van een aantal linkse journalisten zoals er velen zijn bij de VRT."

Videospeler inladen...

Jan Jambon: "Misschien hadden kiezers irrealistische verwachtingen"

Ook kandidaat-premier Jan Jambon ziet in de overwinning van Vlaams Belang een "duidelijk signaal van de kiezer dat we niet mogen negeren". "Ik denk dat er heel veel mensen boos zijn", verklaart Jambon. "Er is heel veel boosheid over de migratiecrisis en de terreuraanslagen die uit een bepaalde hoek komen. Door naar extremen te lopen geeft men een uiting aan die boosheid. Of dat veel oplossingen aanreikt, gaan we de volgende weken zien."

Volgens Jambon heeft zijn partij niet gefaald. "Vorige keer hebben wij vanuit Vlaams Belang veel kiezers naar ons toegetrokken. Misschien hadden die de irrealistische verwachting dat je op één legislatuur ineens alles kan oplossen wat in dit land fout loopt."

Videospeler inladen...

Meest gelezen