Videospeler inladen...

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken na overwinningsspeech: "Morgen komen we met voorwaarden voor onderhandelingen" 

Vlaams Belang zal morgenvoormiddag enkele voorwaarden voorleggen om deel te nemen aan een bestuur. Dat zegt voorzitter Tom Van Grieken na zijn overwinningsspeech in Londerzeel. Nu Vlaams Belang de tweede Vlaamse partij is, kunnen de andere partijen dit "niet meer negeren", gelooft Van Grieken."Anders kunnen we niet meer over een democratie spreken", klinkt het. Andere partijkopstukken loven de voorzitter, die volgens hen met succes een verjonging bij de partij heeft doorgevoerd. 

Het was een emotionele Tom Van Grieken die het podium in Londerzeel besteeg, met het nummer "Legendary" van Welshley Arms op de achtergrond. "Eerst werden we genegeerd, dan werden we uitgelachen, dan werden we bestreden, en toen wonnen we. En hoe!", steekt Van Grieken van wal, terwijl het publiek "eigen volk eerst" scandeert.

"Volgens de politieke elite in het land ging het over wie premier of minister-president zou worden. Hoe arrogant kan je zijn?", vraagt de voorzitter zich af, want volgens hem gingen deze verkiezingen maar over "één ding": "Het ging over onze mensen, die op de eerste plaats moeten staan." 

Van Grieken roept zijn militanten op om geen "leedvermaak" te hebben met de partijen die erop achteruit gaan: "Laten we groots zijn in onze mooie overwinning", wil hij. "Laat vandaag de dag zijn dat er geen twee soorten kiezers meer zijn: kiezers waarnaar geluisterd wordt, en kiezers waarnaar er niet geluisterd wordt."

Laat vandaag de dag zijn dat er geen twee soorten kiezers meer zijn: kiezers waarnaar geluisterd wordt, en kiezers waarnaar er niet geluisterd wordt

Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang

Concreet wordt de voorzitter niet, maar hij zegt wel de hand te willen reiken aan "eenieder die een beter Vlaanderen wil", en wil zich daar ook "pragmatisch" voor opstellen. "Wij willen vandaag onze verantwoordelijkheid opnemen", klinkt het.

Na de toespraak maakte Van Grieken duidelijk dat de partij morgen om 11 uur met voorwaarden komt om aan een bestuur deel te nemen. Vooralsnog geldt het cordon sanitaire, waarbij alle partijen afspraken om niet met Vlaams Belang te besturen, nog steeds. Na zijn speech sloot N-VA-voorzitter Bart De Wever anderzijds niet uit dat hij met Vlaams Belang zou spreken. 

Wij willen vandaag onze verantwoordelijkheid opnemen

Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang

Bekijk hier de volledige overwinningsspeech van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken:

Videospeler inladen...

Bekijk hier ook het interview achteraf met Tom Van Grieken, aan het Vlaams Parlement: 

Videospeler inladen...

Eerder reageerden al enkele andere Vlaams Belang-kopstukken op de goede uitslagen van de partij. Onder luid gejoel van "linkse ratten, rolt uw matten" werd Antwerps boegbeeld Filip Dewinter in Londerzeel onthaald. "We zijn zeer tevreden met deze uitslag", reageert Dewinter. "Wij waren vijf jaar geleden een partij die ten dode opgeschreven was, maar vandaag herrijst uit zijn as."

Ook Dewinter benadrukt dat het Vlaams Belang wil meebesturen, en kijkt daarvoor "in eerste instantie naar de N-VA", maar hoort ook stemmen bij andere partijen, zoals Luk Van Biesen bij Open VLD. Vlaams Belang is trouwens bereid om "compromissen te sluiten", al heeft de partij ook "enkele breekpunten", aldus Dewinter.

Videospeler inladen...

"Het is een groot genoegen voor mij, wat er vandaag gebeurt", zegt ook Europees lijsttrekker Gerolf Annemans, die gelooft dat er door de verjonging bij de kandidaten een "nieuw Vlaams Belang" is opgestaan. "De oudere generatie moet nu niet meer in beeld lopen", vindt het kopstuk. De goede score wijt Annemans volledig aan de voorzitter Tom Van Grieken: "Dit is volledig zijn verdienste", klinkt het. 

Videospeler inladen...

Ook Dries Van Langenhove is zoals verwacht verkozen in het federaal parlement. Van Langenhove kent u als de voorzitter van de uiterst-rechtse beweging Schild & Vrienden, tegen wie nog een gerechtelijk onderzoek loopt na onthullingen over racistische en discriminerende berichten achter de schermen.

"Het zal nu afwachten zijn of we ook de tweede zetel in de Kamer binnenhalen", zegt een tevreden Van Langenhove. Ook hij benadrukt de succesvolle verjonging bij Vlaams Belang. "Laten we de democratie nu eens echt haar werk laten doen, en echt naar de mensen luisteren", vraagt hij aan de andere partijen. Vanaf "morgen" wil hij de gesprekken op gang trekken "om het cordon te laten barsten en te doen breken".  

Videospeler inladen...

Bekijk hier nog eens alle uitslagen:

Meest gelezen