SP.A zakt verder weg, vernieuwingsoperatie lijkt niet aan te slaan

De SP.A lijkt andermaal op een historisch dieptepunt te belanden. Na de slechte score van 2014 had partijvoorzitter John Crombez gekozen voor een radicale vernieuwingsoperatie met veel nieuwe gezichten. De kiezer lijkt die vernieuwing niet echt te lusten want de partij zakt verder weg en flirt met de grens van 10 procent. 

Het wil maar niet lukken voor de SP.A. Voor het Vlaams Parlement lijkt de partij te stranden op zo'n 10 procent, een verlies van een kleine 4 procentpunt. Eenzelfde tendens zien we voor de Kamer. De SP.A verliest terrein, net zoals alle andere traditionele partijen, trouwens.

In geen enkele provincie gaan de socialisten erop vooruit, ook niet in West-Vlaanderen, hoewel de partij nog altijd relatief sterker staat in de thuisbasis van partijvoorzitter John Crombez. Vooral in Limburg en Oost-Vlaanderen doet de SP.A het relatief duidelijk minder goed. Limburg is de thuisbasis van Kamerfractieleider Meryame Kitir, in Oost-Vlaanderen waren Joris Vandenbroucke en nieuweling Conner Rousseau lijsttrekker.

In Brussel trok Pascal Smet met de SP.A als One.Brussels naar de kiezer, maar dat blijkt niet te lonen. De Vlaamse socialisten krijgen een verlies van zo'n 5 procentpunt te slikken.

Het lijkt erop dat de grote vernieuwingsoperatie van partijvoorzitter John Crombez niet in de smaak van de kiezer is gevallen. Of klopt de eerste analyse van oud-voorzitter Bruno Tobback dat de partij de voorbije jaren te veel met zich is bezig geweest? In de SP.A-rangen heerst vertwijfeling.

Lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Op het vlak van verkozenen is er weinig opmerkelijks te melden bij SP.A. Dat komt omdat er veel nieuwkomers kandidaat waren. Wel opvallend is dat Maya Detiège in Antwerpen niet herkozen is voor de Kamer.

Bekijk hieronder hoe de uitslag verder evolueert voor Vlaams Parlement en Kamer:

Meest gelezen