Kieskring Vlaams-Brabant: Theo Francken redt N-VA-meubels, Maggie De Block ziet Open VLD fors verliezen

Ex-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) zet een goede uitslag neer in Vlaams-Brabant. Geen fors verlies zoals in andere provincies. Fors verlies is er wel voor de partij van minister Maggie De Block. Open VLD zakt volgens de voorlopige resultaten 9,7 procentpunt in de Kamer. In het Vlaams Parlement zet zich een soortgelijke trend door. Vlaams Belang boekt ook in Vlaams-Brabant de grootste winst.

KAMER:

Hoewel nog niet alle stemmen zijn geteld, is wel al duidelijk dat de N-VA in Vlaams-Brabant veel minder verlies lijdt dan in andere provincies. Kamerlijsttrekker Theo Francken zet een goede score neer: zijn partij moet voorlopig minder dan 1 procentpunt prijsgeven en behoudt al haar zetels. Francken steekt er ook met kop en schouders bovenuit als het op voorkeursstemmen (122.738) aankomt.

Minder goed gaat het met de partij van federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block. De lijsttrekker van Open VLD lijkt geen vervolg te breien aan het Maggie-effect van vijf jaar geleden. Open VLD zakt bijna 10 procentpunt.

De CD&V van minister van Justitie Koen Geens verliest ook, maar kan dat verlies voorlopig beperken tot ongeveer 3 procentpunt. Groen groeit met ongeveer 3 procentpunt.

Vlaams Belang boekt ook in Vlaams-Brabant de grootste winst, met 9 procentpunt, maar de partij moet voorlopig genoegen nemen met de vierde plek. Vlaams Belang haalt in Vlaams-Brabant met deze resultaten twee zetels binnen. Een van die zetels gaat naar Dries Van Langenhove. Van Langenhove, voorzitter van de uiterst-rechtse beweging Schild & Vrienden tegen wie nog een gerechtelijk onderzoek loopt na onthullingen over racistische en discriminerende berichten achter de schermen, trok als onafhankelijke de Kamerlijst. SP.A verliest licht, ongeveer anderhalf procentpunt. De PVDA flirt met de kiesdrempel, op dit moment is nog niet duidelijk of de partij hier een zetel haalt.

Bekijk hieronder de resultaten voor de kieskring Vlaams-Brabant in de Kamer in onze uitslagentool. Navigeer in de tool om andere resultaten te zien.

Francken: "Nergens zo'n strijd op rechts gevoerd en we houden absoluut stand"

Theo Francken is erg tevreden met de uitslag in Vlaams-Brabant. "We houden absoluut stand, we hebben heel intens campagne gevoerd en een heel goed resultaat neergezet", reageert hij. "En dat terwijl er in geen enkele provincie zo'n felle strijd op rechts gevoerd is, met Maggie De Block en Dries Van Langenhove."

Bekijk de reactie van Theo Francken (N-VA):

Videospeler inladen...

De Block: "Recordwinst van vorige keer is nu weggegomd"

Maggie De Block geeft toe dat haar partij zwaar verloren heeft in haar provincie. "Maar ik had de vorige keer een recordwinst en die is nu weggegomd", voegt ze eraan toe. De Block vindt het naar eigen zeggen "niet prettig" dat haar partij in heel Vlaanderen verlies lijdt, "zeker niet als de winst gaat naar een partij die ver van ons gedachtegoed staat, namelijk Vlaams Belang".

Volgens De Block klinken de "strenge standpunten van Vlaams Belang" goed bij de kiezers, bijvoorbeeld over een migratiestop. En dat verklaart volgens haar de winst van Vlaams Belang, "ook al weten we dat zo'n migratiestop eigenlijk niet kan".

Bekijk de reactie van Maggie De Block (Open VLD):

Videospeler inladen...

Bekijk de reactie van Dries Van Langenhove (onafhankelijke bij Vlaams Belang):

Videospeler inladen...

VLAAMS PARLEMENT:

De resultaten voor het Vlaams Parlement geven dezelfde tendens weer, maar verschillen toch enigszins met die van de Kamer. Zo is het verlies voor Open VLD minder groot. Voorzitter Gwendolyn Rutten beperkt het verlies tot 3,5 procentpunt. Bij de N-VA moet Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts een verlies van bijna 4 procentpunt toestaan.

Groen boekt net als in de Kamer een lichte winst van bijna 3 procentpunt. Voor het Vlaams Parlement tekent CD&V het grootste verlies op in Vlaams-Brabant. Lijsttrekker Peter Van Rompuy en zijn partijgenoten verliezen 4 procentpunt. De SP.A van ex-voorzitter Bruno Tobback verliest bijna 3 procentpunt. De PVDA leek af te stevenen op een zetel in Vlaams-Brabant, maar belandt onder de kiesdrempel. De grote winnnaar is ook hier Vlaams Belang, met een winst van bijna 9 procent.

Goedele Liekens en Darya Safai naar de Kamer

Zoals gezegd haalt Theo Francken de meeste voorkeurstemmen binnen de kieskring Vlaams-Brabant. Hij neemt - volgens de voorlopige resultaten - vier partijgenoten mee naar de Kamer. Onder hen ook Darya Safai, de Iraans-Belgische vrouwenrechtenactiviste.

Bij Open VLD is ook Goedele Liekens verkozen, met ruim 15.000 voorkeurstemmen. Ook zij gaat naar de Kamer. En ook Dries Van Langenhove, onafhankelijke bij Vlaams Belang, en Jessika Soors van Groen zullen voor de eerste keer in de Kamer zitten. Koen Geens haalde in Vlaams-Brabant de op één na beste persoonlijke score (45.962 stemmen). Hij moet Francken (122.738) laten voorgaan, maar klopt wel De Block (40.819).

Meest gelezen