Videospeler inladen...

PVDA wipt over kiesdrempel, ook voorzitter Peter Mertens verkozen

In verschillende provincies wipt de uiterst linkse PVDA over de kiesdrempel. Nu alle bureaus in Antwerpen geteld zijn, is zeker dat voorzitter Peter Mertens naar het federaal parlement gaat. Dat betekent dat er voor het eerst sinds de jaren ‘80 een Vlaamse communist in de Kamer komt.

Er werd al voorspeld dat de uitsterst linkse PVDA het beter zou doen. Bij de verkiezingen in 2014 haalde de partij nergens in Vlaanderen de kiesdrempel, waardoor voorzitter Peter Mertens geen zitje kreeg in het parlement. In de laatste peiling van VRT steeg de partij tot 5,9 procent, een stijging van ruim drie procentpunt tegenover de federale verkiezingen vijf jaar geleden. 

Die verwachtingen maakt de PVDA nu waar. In verschillende provincies wipt de partij over de kiesdrempel. In het Vlaams Parlement haalt de partij nu 4 zitjes binnen. In de Kamer scoort de partij 12 zitjes samen met de Franstalige zuster PTB. Twee van die zitjes haalde PVDA in Antwerpen, waar voorzitter Peter Mertens de Kamerlijst trekt. Daardoor komt hij nu voor het eerst in het federaal parlement, dé inzet van de verkiezingen voor PVDA/PTB. 

Bekijk hier de overwinningsspeech van partijvoorzitter Peter Mertens: 

Videospeler inladen...

Bekijk hier ook de zetelverdeling in de Kamer voor de kieskring Antwerpen, waar voorzitter Peter Mertens lijsttrekker is voor PVDA: 

Politicologe Sofie Marien (KULeuven) maakte een eerste prognose op van de verkiezingen. Die bevestigt dat PVDA en Groen naast Vlaams Belang de winnaars van de verkiezingen worden: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen