Videospeler inladen...

Vlaams Belang grote winnaar van de verkiezingen, partij wordt tweede in Vlaanderen

Met een stijging van meer dan 10 procentpunten wordt Vlaams Belang de tweede Vlaamse partij, zowel in het Vlaams Parlement als in de Kamer. De partij roept als grote winnaar van de verkiezingen op om het cordon sanitaire te breken, waardoor ze mee zouden kunnen besturen.

“Dubbele cijfers”, dat is het doel dat voorzitter Tom Van Grieken voor zijn partij Vlaams Belang had gesteld. In de laatste peiling van VRT steeg de partij nog met 3,5 procentpunten voor de Kamer, om te stranden net onder de 10 procent. Al na de eerste resultaten in onder andere Diksmuide en Heist-op-den-Berg werd vandaag duidelijk dat de partij het nog een stuk beter doet. 

Nu bijna alle bureaus geteld zijn, stijgt Vlaams Belang met meer dan 12 procentpunten, en wordt met meer dan 18 procent de tweede partij in Vlaanderen. Telkens tekent er zich een verlies af bij N-VA, die wel de grootste Vlaamse partij blijft.

In het kanton Ninove, waar Vlaams Belang als Forza Ninove bijna kon meebesturen na de lokale verkiezingen in oktober, wordt Vlaams Belang de grootste partij met 38 procent. Op het niveau van de kieskringen haalt de partij de kaap van 20 procent in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Limburg, voor het Vlaams Parlement. In Vlaams-Brabant is de stijging iets minder sterk. Daar stijgt de partij zo'n 9 procentpunt, tot ruim 13 procent. 

Vlaams Belang krijgt er 17 zetels bij in het Vlaams Parlement, en strandt daar als tweede grootste partij op 23 (van de 124) zetels. In de Kamer krijgt Vlaams Belang er 15 zetels bij, en komt zo uit op 18 (van de 150) zetels. Ook federaal wordt Vlaams Belang daarmee de tweede grootste Vlaamse partij. Op Europees niveau heeft de partij nu 3 zetels, twee meer dan de afgelopen vijf jaar. 

Dit is de zetelverdeling voor het Vlaams Parlement: 

Dit is de zetelverdeling in de Kamer: 

Dit is verdeling voor het zetels van de Nederlandstalige partijen in het Europees Parlement: 

Bekijk hier waar Vlaams Belang de grootste partij wordt bij de Vlaamse verkiezingen en lees verder onder de kaart: 

"Vandaag moet het cordon breken"

Al de hele dag roepen verschillende partijkopstukken op om het cordon sanitaire te breken. Dat is de afspraak tussen verschillende partijen dat ze nooit met Vlaams Belang zullen besturen. "Vandaag moet het cordon breken", zei Antwerps boegbeeld Filip Dewinter al beslist na de eerste resultaten.

In zijn overwinningsspeech klonk voorzitter Tom Van Grieken voorzichtiger. Hij wil zich "pragmatisch" opstellen, en wil met alle partijen praten. Morgen voormiddag, om 11 uur, komt Vlaams Belang met enkele voorwaarden om deel te nemen aan een bestuur. 

Lees verder onder de video. 

Videospeler inladen...

Vooralsnog geeft geen enkele partij aan dat ze het cordon willen doorbreken, al sluit N-VA-voorzitter Bart De Wever het ook niet uit. Een heel ander geluid klonk in de toespraak van Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. "Wij zullen nooit besturen met Vlaams Belang", zei Rutten duidelijk. 

Dries Van Langenhove verkozen

Zoals verwacht is ook Dries Van Langenhove als onafhankelijk Kamerlijsttrekker in Vlaams-Brabant verkozen. Van Langenhove kent u als de voorzitter van de uiterst-rechtse beweging Schild & Vrienden, tegen wie nog een gerechtelijk onderzoek loopt na onthullingen over racistische en discriminerende berichten achter de schermen.

Met bijna alle stembureaus geteld, haalt Van Langenhove ruim 23.000 voorkeursstemmen, en komt daarmee na Theo Francken (N-VA), Koen Geens (CD&V) en Maggie De Block (Open VLD), die in dezelfde kieskring opkomen. "Het zal nu afwachten zijn of we ook de tweede zetel in de Kamer binnenhalen", zegt een tevreden Van Langenhove. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen