Jonas Roosens

Wankelt het cordon sanitaire? Dit zeggen de partijvoorzitters over samenwerking met Vlaams Belang 

Nu het Vlaams Belang dé winnaar is van deze verkiezingen, stelt zich de vraag welke partij twijfelt over de instandhouding van het cordon sanitaire, de afspraak om niet te besturen met het Vlaams Belang. De meeste partijvoorzitters blijven achter het cordon sanitaire staan. N-VA-voorzitter Bart De Wever is genuanceerder. "Als er één winnaar is, gaan we niet alle deuren dichtgooien" , zei hij.

We citeren even Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken een dikke maand geleden: "Ik maak als voorzitter nog mee dat het cordon sanitaire wordt doorbroken", zei hij toen in het programma "Van Gils en gasten" op Eén. Of dat na deze verkiezingen zal lukken, nu de partij de grootste winnaar is, is nog absoluut onduidelijk en misschien zelfs onzeker te noemen. Maar het doorbreken van het cordon sanitaire is wel een van dé topics bij de partijvoorzitters vandaag in Vlaanderen.

Ik kan me op geen enkele manier inbeelden hoe we zouden kunnen samenwerken

Wouter Beke, voorzitter CD&V

Nadat duidelijk werd dat Vlaams Belang hoge resultaten zou halen, leken er onder meer bij Open VLD stemmen op te gaan om het cordon sanitaire te doorbreken. Luk Van Biesen, vijfde voor Open Vld op de lijst voor de Kamer in Vlaams-Brabant, vond dat er met de partij moest gepraat worden. Maar voorzitster Gwendolyn Rutten floot Van Biesen snel terug door duidelijke taal te spreken: "Wij gaan niet met Vlaams Belang besturen", klonk het. 

Ook bij CD&V gebeurde iets gelijkaardigs. Burgemeester van de Limburgse gemeente Ham Dirk De Vis riep op om het cordon sanitaire op te geven. Maar partijvoorzitter Wouter Beke zag dat niet zitten. "Cordon sanitaire of geen cordon sanitaire, mijn programma staat zó ver af van het Vlaams Belang dat ik me op geen enkele manier kan inbeelden hoe we met hen zouden kunnen samenwerken", zei Beke.

Ik ga geen ondemocratische partij aan de macht helpen

Meyrem Almaci, voorzitter Groen

Ook voor Groen-voorzitter Meyrem Almaci en SP.A-voorzitter John Crombez is besturen met Vlaams Belang geen optie. "Wat ik niet ga doen is een ondemocratische partij in een democratie aan de macht helpen", zei Almaci.

Almaci wil wel uit deze resultaten leren. "Ook naar de kiezers van Vlaams Belang moeten we luisteren. Wij moeten hun angsten beantwoorden en niet vergroten. Hier rust een grote verantwoordelijkheid bij alle democratische partijen. Ik doe een oproep om samen op een andere manier aan politiek te doen", aldus de voorzitter van Groen. 

Het minste wat we kunnen doen is luisteren

Bart De Wever, voorzitter N-VA

Bij N-VA klinkt het anders. "De kiezer heeft gesproken. Vlaams Belang is de tweede partij. Daar kan je niet zomaar omheen", aldus N-VA-voorzitter Bart De Wever. Hij herhaalt dat hij geen fan is van de stijl van Vlaams Belang, maar tegelijkertijd ook nooit fan was van het cordon sanitaire. "We gaan niet, als er één grote winnaar is na de verkiezingen, alle deuren dichtgooien. Het minste wat we kunnen doen is luisteren", voegde hij er nog aan toe.

Je sluit niemand uit en je praat met iedereen, dat is democratie

Tom Van Grieken, voorzitter Vlaams Belang

Dat vindt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken logisch. "Het is de normaalste zaak dat N-VA met ons wil praten. Zo werkt een democratie. Je sluit niemand uit en je praat met iedereen", zei Van Grieken. Of hij inschat dat het cordon sanitaire kan worden doorbroken, zei de Vlaams Belang-voorzitter: "De wonderen zijn de wereld niet uit. Dat heeft vandaag aangetoond."

Meest gelezen