Kieskring Antwerpen: wie zijn de stemmenkanonnen en wie is er (niet) verkozen?

De uitslag van de verkiezingen is duidelijk: N-VA blijft de grootste partij in Antwerpen, maar verliest op verschillende plaatsen terrein. Bart De Wever is met 242.386 voorkeurstemmen de stemmenkampioen op Vlaams niveau. In de Kamer is Jan Jambon het populairst. Bij grote winnaar Vlaams Belang behalen Tom Van Grieken en Filip Dewinter de meeste voorkeurstemmen.

Federale verkiezingen

De grote stemmenkanonnen van de federale verkiezingen kan je allemaal terugvinden in Antwerpen. Jan Jambon (N-VA) mag zich op federaal niveau de populairste politicus noemen met 187.826 voorkeurstemmen. Tom Van Grieken (Vlaams Belang) staat op plaats 2 met 122.232 stemmen. De top 3 wordt aangevuld door Peter Mertens (PVDA). Hij behaalt 46.802 voorkeurstemmen.

Top 10 voorkeurstemmen Kamer (kieskring Antwerpen)

 1.     Jan Jambon                             N-VA                            187.826                             
 2.     Tom Van Grieken                   Vlaams Belang      122.232              
 3.     Peter Mertens                         PVDA                          46.802 
 4.     Valerie Van Peel                      N-VA                           41.320 
 5.     Kristof Calvo                             GROEN                     39.216 
 6.     Servais Verherstraeten     CD&V                         36.464                
 7.     Yasmine Kherbache             sp.a                             26.901 
 8.     Peter De Roover                     N-VA                           26.609 
 9.     Koen Metsu                               N-VA                           24.017 
 10.     Christian Leysen                    Open Vld                  22.725

Verkozenen

8 N-VA’ers, 5 Vlaams Belangers, 3 CD&V’ers, 2 Groenen, 2 Open Vld'ers 2, SP.A’ers en 2 PVDA’ers uit de provincie Antwerpen zetelen de komende vijf jaar in de Kamer. Ze zullen daar de Antwerpse belangen verdedigen. Tegenover de vorige federale verkiezingen verliest N-VA 3 zetels en daarmee zijn ze de grootste verliezer. Vlaams Belang wint er 3. Groen stijgt met een zetel en SP.A moet er eentje afgeven. CD&V verliest 2 zitjes in de Kamer en Open Vld behoudt wel zijn 2 zetels. PVDA is in de Kamer de nieuwkomer en heeft 2 zetels.

Voor N-VA voert lijsttrekker en burgemeester van Brasschaat, Jan Jambon, de Antwerpse delegatie in de Kamer aan. Ook de Kapelse schepen voor sociale zaken, Valerie Van Peel, en de burgemeester van Edegem, Koen Metsu, gaan mee naar Brussel. Daarnaast mogen ook Peter De Roover, Yoleen Van Camp, Sophie De Wit en Bert Wollants naar de Kamer. Het laatste zitje gaat naar de voormalige hoofdredacteur van Joods Actueel, Michael Freilich. Ludo Van Campenhout en de fractieleider van N-VA in Antwerpen, Johan Klaps, keren niet meer terug naar de Kamer.

Vlaams Belang stuurt de voorzitter en lijsttrekker van de partij, Tom Van Grieken, naar de Kamer. Daarnaast hebben Ellen Samyn, Hans Verreyt, Marieke Dillen en Reccino Van Lommel een zitje kunnen bemachtigen.

De partij Groen stuurt 2 verkozenen naar de Kamer. Lijsttrekker en Mechels gemeenteraadslid Kristof Calvo en nieuwkomer Kim Buyst gaan zetelen. 

Voor CD&V is lijsttrekker voor de Kamer, Servais Verherstraeten herverkozen. Daarnaast vaardigt de partij ook Nahima Lanjri en Jef Van Den Bergh af naar de Kamer.

Bij Open VLD mogen lijsttrekker Christian Leysen en de Grobbendonkse burgemeester Marianne Verhaert naar de hoofdstad. 

Yasmine Kherbache en uittredend Vlaams parlementslid Jan Bertels, die naar de Kamer verhuist, zijn de enige Kamerleden voor SP.A.

PVDA weet ten slotte 2 plaatsen te bemachtigen in de Kamer, voor lijsttrekker Peter Mertens en de Geelse Greet Daems.

Verliezers

N-VA, CD&V en SP.A verliezen zetels in het Federaal Parlement. De uitslagen betekenen ook dat enkele politici net naast het zitje grijpen en dus verdwijnen van het federale toneel.   

De zetelverdeling in het Vlaams Parlement vindt u via "Zoek een uitslag"

Vlaamse verkiezingen

Ook voor de Vlaamse verkiezingen komen de populairste politici uit Antwerpen. Voor het Vlaams Parlement behaalt de lijsttrekker van N-VA, Bart De Wever, een verpletterend aantal voorkeurstemmen: 242.386. De Wever doet het lang niet zo goed als 5 jaar geleden. Toen behaalde hij als kopman op het federale niveau 314.650 voorkeurstemmen, een kwart meer dan nu. Op de tweede plaats staat Filip Dewinter (Vlaams Belang) met 93.751 stemmen. Bart Somers (Open VLD) vervolledigt het podium met 52.885 voorkeurstemmen. 

Top 10 voorkeurstemmen Vlaams Parlement (kieskring Antwerpen)

 1.     Bart De Wever                     N-VA                            242.386                             
 2.     Filip Dewinter                       Vlaams Belang      93.751                
 3.     Bart Somers                         Open Vld                   52.885                
 4.     Meyrem Almaci                   GROEN                       50.848                
 5.     Liesbeth Homans               N-VA                            40.480 
 6.     Koen Van Den Heuvel       CD&V                         36.825                
 7.     Annick De Ridder                N-VA                            27.629 
 8.     Caroline Gennez                  sp.a                             24.630                
 9.     Tinne Rombouts                   CD&V                         24.512                
 10.     Anke Van Dermeersch      Vlaams Belang     21.966  

Verkozenen

12 N-VA'ers, 6 Vlaams Belangers, 4 Groenen, 4 CD&V'ers, 3 Open Vld'ers, 2 SP.A'ers en 2 PVDA'ers nemen voor Antwerpen hun intrek in het Vlaams Parlement. PVDA heeft voor de eerste keer een zetel kunnen bemachtigen. Sp.a verliest 2 zetels, net zoals N-VA. Ook CD&V verliest 3 zitjes. Groen mag een extra partijgenoot naar het Vlaams Parlement sturen. Open VLD weet zijn 3 zetels te behouden. 

N-VA stuurt Antwerps burgemeester Bart De Wever, Liesbeth Homans, Annick De Ridder, Kris Van Dijck, Philippe Muyters, Sofie Joosen, Kathleen Krekels, Paul Van Miert, Freya Perdaens, Manuela Van Werde, Maarten De Veuster en Tine Van Der Vloet naar het Vlaams halfrond.    

Voor Vlaams Belang gaan Filip Dewinter, Anke Van Dermeersch, Bart Claes, Sam Van Rooy, Els Sterckx en Wim Verheyden zetelen. 

Groen stuurt kopstuk Meyrem Almaci naar Brussel, net als Imade Annouri, Gustaaf Pelckmans en Tine Van Den Brande. Wouter Van Besien slaagt er in Antwerpen niet in om vanaf de lijstduwersplaats een plaatsje te bemachtigen in het Vlaams Parlement. 

Voor CD&V zetelt Koen Van Den Heuvel, Tinne Rombouts, Katrien Schryvers en Orry Van De Wauwer. 

Open VLD vaardigt lijsttrekker Bart Somers, nieuwkomer Sihame El Kaouakibi en Willem-Frederik Schiltz af om te gaan zetelen. 

Voor SP.A zetelen Caroline Gennez en Hannes Anaf. Jinnih Beels en Maya Detiege hebben geen plaatsje in het Vlaams Parlement kunnen bemachtigen.

PVDA wordt vertegenwoordigd door Jos D'Haese en Lise Vandecasteele. De partij haalt de eerste zetels ooit in het Vlaams Parlement. 

Verliezers

Net zoals bij de federale verkiezingen moeten ook hier N-VA, CD&V en SP.A zetels afstaan, tegenover de vorige Vlaamse verkiezingen. 

Meest gelezen