N-VA-voorzitter Bart De Wever.
BELGA

Bart De Wever (N-VA): "Een federale regering? Ik zie het op dit moment even niet"

"Als mensen hun verstand zouden gebruiken, zou men nu massaal die confederale kaart trekken", vindt N-VA-voorzitter Bart De Wever. In "De ochtend" op Radio 1 zei hij voor de vorming van de federale regering nauwelijks bruikbare formules te zien. "Dat is in mijn ogen zo goed als game over."

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft na een intense verkiezingsdag naar eigen zeggen "geslapen als een baby", zo grapt hij. "Dat wil zeggen: een uur slapen, wakker worden, wenen, een uur slapen, wakker worden, weer wenen."

Toch beweert hij dat hij niet verrast was door de winst van Vlaams Belang. "The writings were on the wall", verwijst hij naar de opkomst van radicaal-rechtse partijen in heel Europa. "Dan zou het nogal illusoir zijn te denken dat Vlaanderen een eilandje is. Die partij is al decennia sterk georganiseerd. Dat die ook hier een opportuniteit had, was klaar en duidelijk."

Breekpunten

Maar op Vlaams niveau ligt het initiatief wel nog altijd bij hemzelf, de voorzitter van de grootste partij. De Wever zegt dat hij elke partij naar haar uitgangspunten zal vragen, "wat kan er en wat niet?". Dat Vlaams Belang nog deze voormiddag een persconferentie organiseert om de "breekpunten" op tafel te leggen, vindt hij niet bijster verstandig. "Wie wil besturen, zou best even van de bühne wegblijven."

De Wever beweert dat hij Vlaams Belang niet op voorhand wil uitsluiten. "Ik vertrek met open vizier en een wit blad." Al zal het voor hem de vraag zijn of Vlaams Belang "afscheid kan nemen van standpunten die helemaal niet realistisch zijn en van een bepaalde manier van optreden".

Game over

Het federale niveau, dat is nog andere koek. "De koning zal iemand op pad moeten sturen. De persoon die dat kluwen zal moeten ontwarren, benijd ik niet." Het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië is nog nooit zo groot geweest, ziet De Wever. "Vlaanderen is nog nooit zo duidelijk en Vlaams-nationaal en Wallonië is nog nooit zo links geweest."

"Als mensen hun verstand zouden gebruiken, zou men nu massaal die confederale kaart trekken. Hoe lang gaan wij dit nog verderzetten? Wallonië wil naar links? Dat ze naar links gaan. Dat ze hun eigen soep koken en in de mate van het mogelijke hun eigen facturen betalen. Vlaanderen wil dit niet. Ik ga ook niet besturen met linkse partijen na deze uitslag. Daar moet je zelfs nog niet aan denken."

Wat een doffe ellende is dit eigenlijk? Je moet een land besturen dat democratisch eigenlijk uit twee landen bestaat

N-VA-voorzitter Bart De Wever

De Wever herhaalt ook nog eens dat hij geen federale meerderheid wil zonder meerderheid aan Vlaamse zijde. "Dan is er een majeur probleem. Daar ga ik mij met elke vezel in mijn lijf tegen verzetten. Als men na deze uitslag een anti-Vlaamse regering maakt, is het wat mij betreft game over."

(Lees verder onder de foto)

BELGA

Twee landen

Een staatshervorming dan maar? "Daar heb ik mijn buik van vol", zucht de N-VA-voorzitter. "Men zou een paradigmashift moeten maken (een paradigmashift is een dramatische verschuiving in hoe je de werkelijkheid ziet, red.). Ik snap eigenlijk niet dat dat niet daagt. Wat een doffe ellende is dit eigenlijk? Je moet een land besturen dat democratisch eigenlijk uit twee landen bestaat. Daardoor is het altijd niet goed genoeg en belanden we altijd terug bij af, back to the nineties."

Beluister hieronder het hele gesprek met Bart De Wever in "De ochtend" op Radio 1:

"Die Vlaamse en rechtse stem is alleen maar manifester geworden, de centrumpartijen zijn weggekwijnd. Hoe lang gaat die zelfkastijding nog duren? Dit is niet goed. Wanneer daagt dat ook in het zuiden van het land? Wat voor zin heeft dat nu?"

Nazi's

De Wever is ook niet te spreken over de reacties van onder meer Zakia Khattabi van Ecolo. Zij had onder meer gezegd dat aftredend premier Charles Michel (MR) schuldig is aan de opmars van extreemrechts in Vlaanderen, omdat hij "N-VA het hoge woord heeft laten voeren op het hoogste niveau".

Voor een federale regering heb je al snel 8 partijen nodig. Die gaan van uiterst links tot centrumrechts: ga daar maar eens aan staan

N-VA-voorzitter Bart De Wever

"Hoe moet ik dat doen, mijn hand uitsteken naar mensen die ons voor halve nazi's verslijten? Men kan mij veel verwijten, ik heb ook fouten gemaakt, maar ik ben een fatsoenlijke, conservatieve, Vlaamse politicus. Het minste wat ik verwacht is om zo behandeld te worden."

De conclusie van De Wever mag duidelijk zijn: "Een federale regering? Ik zie het op dit moment even niet. Ik heb gisterennacht met jullie fantastische app enkele optelsommetjes gemaakt. Voor een federale regering heb je al snel 8 partijen nodig. Die gaan van uiterst links tot centrumrechts: ga daar maar eens aanstaan. Dat is in mijn ogen zo goed als game over."

Bekijk hier ook gesprek met Bart De Wever in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen