Videospeler inladen...

Bart Moeyaert krijgt "Nobelprijs" voor jeugdliteratuur uit handen van Zweedse kroonprinses Victoria

In Stockholm in Zweden heeft de Vlaamse schrijver Bart Moeyaert de "Astrid Lindgren Memorial Award" in ontvangst genomen uit handen van de Zweedse kroonprinses Victoria. De prestigieuze prijs wordt zowat beschouwd als de Nobelprijs voor jeugdliteratuur. Hij is genoemd naar de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren, de geestelijke moeder van Pippi Langkous. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 480.000 euro. 

De uitreiking van de "Astrid Lindgren Memorial Award" gaat in de Zweedse hoofdstad Stockholm gepaard met een heel programma vol feestelijkheden.

Als een jury hardop zegt dat je al die jaren in de geest van Lindgren bezig was, nou dat is super natuurlijk.

Bart Moeyaert

Maar schrijver Bart Moeyaert was vooral blij toen hij het juryrapport las: "Dat heeft me ongelooflijk geëmotioneerd omdat daarin letterlijk werd gezegd dat ik net zoals Astrid Lindgren opkom voor de eenling. Iemand die buiten de groep staat, die dat niet zo vreselijk erg vindt, maar die wel zou willen gezien worden. En toen besefte ik: dat heb ik altijd gedaan in mijn boeken."

Bekijk hieronder het verslag van de prijsuitreiking:

Videospeler inladen...

Kijk hieronder het interview van "Het Journaal" met Bart Moeyaert:

Videospeler inladen...

Meest gelezen