Videospeler inladen...

Dit zijn de opvallende nieuwkomers en afvallers na de verkiezingen

De Vlaamse, federale en Europese verkiezingen hebben heel wat verrassingen opgeleverd. Enkele vaste waarden zijn niet herverkozen geraakt, terwijl heel wat politieke nieuwkomers zich mogen opmaken voor hun eerste ambtstermijn. Dit zijn de meest opvallende nieuwelingen en afvallers na de verkiezingen.

Vlaams Belang heeft veel nieuwkomers

Vlaams Belang is bij uitstek de grote winnaar van de verkiezingen. Dat weerspiegelt zich duidelijk in het aantal nieuwe gezichten binnen de verschillende parlementen. Met 23 zetels in het Vlaams Parlement zien we onder andere Klaas Slootmans als nieuwkomer in het Vlaamse halfrond.

In de Kamer haalt Vlaams Belang een aantal opvallende nieuwelingen als Wouter Vermeersch, Annick Ponthier en partijvoorzitter Tom Van Grieken, die overkomt van het Vlaams Parlement. Ook onafhankelijke kandidaat Dries Van Langenhove, voorzitter van de uiterst rechtse beweging Schild & Vrienden tegen wie een gerechtelijk onderzoek loopt na onthullingen over racistische en discriminerende berichten achter de schermen, vervolledigt de groep. In Europa krijgt Gerolf Annemans het gezelschap van Patsy Vatlet en Filip De Man.

Bracke niet herverkozen voor N-VA

Waar een winnaar is, moet ook een verliezer zijn. Dat label werd vooral aan twee partijen toegeschreven. De N-VA, nog steeds de grootste partij van Vlaanderen, kreeg rake klappen en zag dat op alle niveaus weerspiegeld in het verlies van enkele bekende gezichten. Acht zetels minder in het Vlaams Parlement betekende het vertrek van onder andere Jelle Engelbosch.

Een ander opvallend gezicht dat we niet zullen terugzien is Siegfried Bracke (N-VA). De voormalige Kamervoorzitter duwde de lijst in Oost-Vlaanderen en was lange tijd in de running voor een zetel, maar die gaat uiteindelijk naar N-VA-jongerenvoorzitter Tomas Roggeman. De partij ziet ook namen als Johan Klaps, Koenraad Degroote en An Capoen uit de Kamer verdwijnen. Ook in Europa moest de N-VA een zetel afstaan aan Vlaams Belang, waardoor voormalig VTM-journalist Mark Demesmaeker, vierde op de lijst, het niet haalde. Voormalig Vlaams minister-president en nu Europees lijsttrekker Geert Bourgeois en Assita Kanko, die in december overkwam van de Franstalige partij MR, zijn de nieuwe Europese verkozenen.

Voormalig Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) werd niet herverkozen.

CD&V verliest zetels en sleutelfiguren

Ook CD&V kreeg het deksel op de neus. Het verlies van 8 zetels in het Vlaams Parlement en 6 zetels in de Kamer heeft enkele opvallende gevolgen: Vlaams Parlementsleden Dirk de Kort en Ward Kennes werden niet herverkozen. Verder leidde het zetelverlies ook tot het vertrek van namen als Griet Smaers, Roel Deseyn en Sonja Becq uit de Kamer. Opvallend: ook Walter De Donder, burgemeester van Affligem en bekend als burgemeester in de reeks "Samson en Gert", haalde niet voldoende stemmen voor een Kamerzitje. 

In Europa behoudt CD&V haar aantal zetels. Zo zit voormalig vicepremier Kris Peeters voor het eerst in het Europees Parlement. Ook Cindy Franssen is een nieuw gezicht, Ivo Belet werd niet herverkozen. 

Open VLD verliest vaste waarden

In vergelijking met de traditionele partijen bleef de schade voor Open VLD nog beperkt. Toch leidde het blauwe verlies tot het vertrek van enkele bekende namen. 

Jo De Ro en Rik Daems verdwijnen uit het Vlaams Parlement, en ook Francesco Vanderjeugd, die zijn plaats afstond aan partijgenote Mercedes Van Volcem, betaalt de prijs voor het verlies van de partij. De verloren zetels in de Kamer betekenen de exit voor Dirk Van Mechelen, Luk Van Biesen en Veli Yüksel - die kort geleden overkwam van CD&V. Seksuologe en televisiefiguur Goedele Liekens mag wel naar de Kamer.

Naast de N-VA moest ook Open VLD een Europese zetel afstaan aan Vlaams Belang.  Dat betekent het verlies van de zetel van Lieve Wierinck, die normaliter aan nieuwkomer en filosofe Alicia Gescinska was toegeschreven.

Beperkt succes niet voldoende voor Van Besien

Hoewel Groen geen zetels verloor, bleef het verwachte succes ook uit. Zo haalde voormalig Groen-voorzitter en fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad Wouter Van Besien niet genoeg stemmen voor een zitje in het Vlaams Parlement. 

Voormalig directeur bij Natuurpunt Chris Steenwegen is wel verkozen in het Vlaams Parlement. Nieuwkomers Jessika Soors - de voormalige Vilvoordse deradicaliserings­ambtenaar - en Staf Pelckmans zijn ook verkozen.

Wouter Van Besien (Groen) haalde niet genoeg stemmen om in het Vlaams Parlement te zetelen.

In de Kamer verdwijnen Anne Dedry en Ingrid Pira, die uit het Vlaams Parlement overkwam. Voormalig directeur van ngo 11.11.11 Bogdan Vanden Berghe is vanop de derde plaats op de Antwerpse Kamerlijst niet verkozen geraakt.

Ook in Europa behaalde Groen niet het gewenste resultaat. Europees lijsttrekker Petra De Sutter mag naar Europa met zo'n 117.000 voorkeurstemmen, ten koste van oudgediende Bart Staes, die na 20 jaar afscheid neemt van het Europees Parlement.

Vernieuwing SP.A slaat niet aan

Voor SP.A werd het bijna een strijd tegen de kiesdrempel. De partij ging op zoek naar vernieuwing en kwam met enkele nieuwe gezichten. Conner Rousseau, lijsttrekker in Oost-Vlaanderen, is een van de nieuwe SP.A-namen in het Vlaams Parlement. Jinnih Beels haalde het niet en zal zich op de Antwerpse gemeenteraad moeten focussen. In de Kamer verliest Hans Bonte zijn zitje en ook Johan Vande Lanotte is niet verkozen geraakt.

PVDA krijgt Mertens in de Kamer en eerste fractie in Vlaams parlement

PVDA wilde koste wat het kost partijvoorzitter Peter Mertens in de Kamer krijgen. En dat lukt: de gemeenschappelijke fractie met de Franstalige PTB-familie haalt 12 zetels binnen. Als lijsttrekker in de provincie Antwerpen is één zitje daarvan voor Mertens.

Ook in het Vlaams Parlement debuteert PVDA met een eigen fractie. De partij haalt er vier zetels, voor Antwerps lijsttrekker Jos D'haese en nummer twee op de Antwerpse lijst Lise Vandecasteele.  Ook Limburgs lijsttrekker Kim De Witte en Oost-Vlaams lijsttrekker Tom De Meester maken hun opwachting in het halfrond.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen