Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Fiat Chrysler doet fusieaanzoek aan de Franse autogroep Renault

De Italiaans-Amerikaanse autogroep Fiat Chrysler heeft een fusieverzoek gelanceerd aan de Franse tegenhanger Renault. In dat plan zou de huidige alliantie tussen Renault en de Japanse constructeurs Nissan en Mitsubishi behouden blijven. 

Het aanzoek van Fiat Chrysler komt niet onverwacht en de raad van bestuur van Renault is bijeen in de buurt van Parijs. Na afloop komt er misschien een reactie van de Franse autobouwer. Wel zijn de aandelen van beide partijen op de beurs intussen fors gestegen.

Fiat Chrysler biedt Renault een joint venture aan van elk 50 procent. Het zou dus gaan om een fusie van gelijken. Bovendien zou de al decennia oude alliantie tussen Renault en de Japanse tegenhangers Nissan en Mitsubishi behouden blijven. 

De Italiaans-Amerikaanse groep hoopt zo per jaar vijf miljard euro te kunnen besparen door de handen in elkaar te slaan. Samen zouden Fiat Chrysler en Renault de derde autogroep te wereld vormen met een jaarlijkse productie van 8,7 miljoen voertuigen. Er zouden geen fabrieken gesloten worden, maar banenverlies wordt niet uitgesloten. 

De Franse regering -die 15 procent van de aandelen van Renault bezit- zou de fusie niet ongenegen zijn. "Om de internationale concurrentie aan te kunnen, moeten er Europese kampioenen gebouwd worden", vindt een woordvoerster van de regering in Parijs.

Renault heeft met de Zoe en de Fluence sterk ingezet op elektrische wagens.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Renault zit wat in zwakke positie

Kostenbesparing is uiteraard het hoofddoel van de fusie, maar beide groepen zijn wel elkaars concurrenten. Toch staat Fiat Chrysler vooral sterk in de Amerikaanse markt en in de markt van SUV's, terwijl Renault sterker staat in Europa en inzake elektrische auto's. 

De eens zo sterke positie van Renault is sinds eind vorig jaar wel verzwakt. In november werd de absolute topman Carlos Ghosn in Japan gearresteerd omdat hij volgens het gerecht in Japan geld van het concern voor persoonlijke doeleinden gebruikt zou hebben. Ghosn is daarna opgestapt uit zijn functies bij Renault, Nissan en Mitsubishi.

Als de fusie lukt, is dat de tweede grote zet van Fiat op enkele jaren tijd. Die Italiaanse groep herbergt ook merken zoals Alfa Romeo, Lancia en Maserati, maar heeft door de overname van Chrysler ook het gelijknamige Amerikaanse merk in handen, evenals Dodge, RAM en Jeep. 

Een van de paradepaardjes van Fiat Chrysler is het robuuste merk Jeep.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen