Videospeler inladen...

Hoe belandt Europees geld in de zakken van Libische mensensmokkelaars? Deze maand in Vranckx & Byloo

Venetië heeft de vluchtelingencrisis in huis gehaald. En wel met een kunstwerk, afkomstig uit Libië. Terwijl de burgeroorlog daar weer oplaait, vragen Vranckx & Byloo zich deze maand in hun podcast af of Europa eigenlijk zelf nog wel weet in welke zakken zijn euro’s belanden.  

Een eenvoudige boot, opgesteld op de prestigieuze Biënnale van Venetië. Meer had een Zwitsers-IJslandse artiest niet nodig om de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, op zijn paard te krijgen. Die noemde de boot “politieke propaganda” en “manipulatief”.

Hoe dat komt? Op die boot stierven in 2015 meer dan achthonderd migranten en vluchtelingen, tijdens hun overtocht naar Europa. Is dit dan kunst of een statement? 

Vincent Merckx / VRT

In het Italië van Salvini, waar de havens gesloten worden voor ngo-boten die overstekers uit de Middellandse Zee redden, is het beide. Aan de overkant van diezelfde zee staat Libië weer op de rand van een burgeroorlog, met een internationaal erkende regering die geen voet aan de grond krijgt en een generaal die zijn kans schoon ziet om de macht te grijpen… en alvast de Amerikaanse president aan de lijn kreeg, met felicitaties. 

Maar laat u niets wijsmaken: Rudi en Vincent raapten ook wat goed nieuws bij elkaar, de afgelopen maand. Het aantal executies dat wereldwijd wordt uitgevoerd, is in 2018 immers gedaald. Tot spijt van wie het benijdt… en (daar is-ie weer) Trump.   

De nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo is nu beschikbaar op alle podcastkanalen. Jouw message to Rudi in de podcast? Dat kan via vranckxenbyloo@vrt.be.

Meest gelezen