"Dit had ik niet verwacht", Filip Watteeuw (Groen) over winst in Gent

In Gent scoort Groen stevig en wordt er de grootste partij met zo'n 20 procent van de stemmen. Vlaams Belang kan de nationale winst er niet verzilveren en blijft steken op de vijfde plek. N-VA wordt de tweede grootste, nipt voor Open VLD. PVDA breekt vlot door de kiesdrempel en klokt af op 11 procent, vermoedelijk vooral ten koste van SP.A dat 8 procent verliest.

"We hadden meer verhoopt in Vlaanderen en federaal. Het is een gitzwarte zondag geworden en dat komt onder meer doordat alle partijen zich tegen ons gericht hebben. Ze hebben zich misrekend en daar heeft het Vlaams Belang van geprofiteerd", reageert Filip Watteeuw (Groen). Hij is eerste schepen in Gent en was ook lijstduwer in Oost-Vlaanderen. Ondanks de 'groene golf' die uitblijft, benadrukt Watteeuw dat Groen toch licht wint. "Het is al onze vierde overwinning op rij", klinkt het. "We zijn de enige partij die winst boekt, na Vlaams Belang en PVDA. Dat is toch erg duidelijk." Maar vooral de Gentse score stemt Watteeuw tevreden. De Arteveldestad kleurt als enige in Vlaanderen groen. 

"Niet verwacht"

"We boeken een spectaculaire winst in Gent. We worden duidelijk beloond door de Gentenaar voor ons bestuur. Je ziet dat ook in andere steden waar we meedoen, dat we daar goed scoren en beloond worden. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat we de grootste zouden worden. Het is een positieve en aangename verrassing. Het doet mij enorm veel plezier", vertelt Watteeuw. De Gentse Groen-kopman haalt in Oost-Vlaanderen, als lijstduwer, ruim 7.000 voorkeurstemmen. Meer dan de helft van die stemmen komt uit Gent. 

Meest gelezen