Joke Schauvliege (CD&V): "Geen champagne maar blij met persoonlijke score"

CD&V verliest ook in Oost-Vlaanderen terrein (bijna 5 procent) maar kopvrouw Joke Schauvliege lijkt de schade wel te kunnen beperken. Ze is voor het Vlaams Parlement zelfs de op een na populairste politicus in Oost-Vlaanderen met ruim 43.000 voorkeurstemmen. Het is een persoonlijke opsteker na een moeilijke periode. Schauvliege nam ontslag uit de regering na een kemel over het klimaatprotest. De kiezer lijkt haar daar niet echt voor af te straffen.

In Evergem hangt een bijzondere sfeer aan de ontbijttafel ten huize Schauvliege. Er is enerzijds ontgoocheling over het nationaal verlies van CD&V. De partij gaat overal stevig achteruit. Maar de persoonlijke score van Schauvliege is anderzijds wel goed. Ze is de nummer twee in Oost-Vlaanderen, in het Vlaams Parlement, met enorm veel voorkeurstemmen. "Ik kom veel onder de mensen, het was heel speciaal voor mij. Ik heb echt lang getwijfeld om door te gaan na mijn ontslag, door de steun van alle mensen heb ik besloten toch opnieuw op te komen. Ik heb heel veel tegenwind en kritiek gekregen. De kiezer apprecieert mijn werk en de manier waarop ik aan politiek heb gedaan blijkbaar wel." 

Afwezig in debatten

Schauvliege kreeg de voorbije weken opnieuw veel kritiek omdat ze debatten op radio en tv leek te schuwen. "Er is een gigantisch verschil tussen de Wetstraat en de Dorpstraat. Het is niet omdat je niet in debatten zit dat je niet onder de mensen komt, ik heb dat vijf jaar lang gedaan. Ik heb ook zo campagne gevoerd. Ik heb goed geluisterd en ik voel dat de mensen vinden dat de politiek dat te weinig doet. Dat signaal is duidelijk gegeven, daar moeten we ook iets mee doen. Er is een kloof tussen wat je ziet op de tv en wat leeft. Dat is net het probleem." Schauvliege klinkt alvast erg strijdbaar: "We moeten bescheiden zijn en ons bezinnen als partij. We moeten de problemen van de mensen aanpakken en dat ook tonen. Er zijn veel lessen te trekken."

Nieuwe bladzijde 

Voor Schauvliege is de goede persoonlijke uitslag een opsteker. Het doet haar zichtbaar deugd. Ook voor haar man Peter is het een bladzijde die omgeslagen wordt. "Voor de kinderen en mezelf was het een extra spannende dag gisteren. Het was een soort persoonlijke test voor Joke. Wij hebben enorm meegeleefd. De voorkeurstemmen lieten ook langer op zich wachten dan normaal. Een campagne is een échte spurt, we zijn blij dat het voorbij is. Het is nog even druk, maar binnenkort wordt het wat rustiger en kunnen we alles op een rijtje zetten." 

Meest gelezen