Koen Geens over verkiezingsuitslag: "Dat is het leven"

Koen Geens (CD&V) aanvaardt de verkiezingsnederlaag met de glimlach. "Dat is het leven", zei hij vanochtend in Start je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. Toch zal CD&V de komende tijd analyseren waar het mis is gelopen. Eén ding weet Geens wel zeker: "Aan de mensen en de inzet zal het niet gelegen hebben."

De verkiezingsuitslagen zijn een bittere pil om te slikken voor de christendemocraten. In Vlaams-Brabant verloor de partij zowel in de kamer als in het parlement een zetel. Op Vlaams niveau verloren ze er zelfs 8 en op federaal niveau 6. "Ik had nooit gedacht dat Vlaams Belang het zo goed zou doen",  vertelde minister van justitie Koen Geens vanochtend aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Ik dacht wel dat ze veel stemmen gingen halen, maar niet dat ze de tweede partij van Vlaanderen zouden worden. Dat is voor mij een verrassing van formaat."

Met de glimlach aanvaarden

Toch blijft Geens rustig bij de verkiezingsuitslagen. "Ik aanvaard de uitslag met de glimlach. Dat is het leven." Geens is wel tevreden over zijn persoonlijk verkiezingsresultaat. "Ik vind troost in het feit dat ik een paar honderd stemmen meer heb dan vorige keer. We gaan de komende tijd de uitslagen analyseren en daar onze conclusies uit trekken. Maar ik weet wel zeker dat onze mensen en onze inzet niets te verwijten valt. We hebben keihard gewerkt. We moeten dit vooral proberen te begrijpen."

Hoe moet het nu verder?

Volgens Geens wordt het moeilijk om de puzzel op federaal niveau in mekaar te passen. "Wallonië is links, Vlaanderen rechts." Toch denkt Geens dat er ook raakvlakken zijn. "Het Vlaams Belang is naar de kiezer gegaan met een economisch links programma. Ze willen hogere pensioenen en sociale uitkeringen, net zoals de linkerzijde. De extremen raken elkaar dus."

Meest gelezen