BELGA

Liveblog - Koning ontving De Wever en Di Rupo en gaat morgen voort met consultaties, herbeleef dag 1 na de verkiezingen 

Wat nu? De verkiezingsuitslag heeft veel vragen opgeworpen. Het Vlaams Belang is de grote winnaar, maar wordt het cordon sanitaire ook echt in vraag gesteld? En hoe moeilijk wordt de regeringsvorming? Op deze eerste dag na de verkiezingen begon koning Filip met zijn consulaties en kwamen er nog heel wat reacties en analyses. U kunt alles herlezen in deze liveblog.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Sammy Mahdi: "Partijen moeten zelf beslissen over cordon sanitaire"

Sammy Mahdi, de jongerenvoorzitter van CD&V, vindt dat iedere partij voor zich moet uitmaken of ze wil vasthouden aan het cordon sanitaire. "Als andere partijen van mening zijn dat ze willen spreken met het Vlaams Belang dan zullen ze dat doen, mij niet gelaten. Het is niet aan mij om te bepalen of andere partijen het cordon moeten opheffen of niet." Zelf is Mahdi niet van plan om met Vlaams Belang te praten omdat dat alleen maar tijdsverlies zou opleveren. 

PS-voorzitter Elio Di Rupo: "Oplossing ligt in federale regering zonder Vlaamse meerderheid"

De federale regeringsvorming kondigt zich erg moeilijk aan. PS-voorzitter Elio Di Rupo ziet persoonlijk wel een oplossing. "Zullen de 4 Vlaamse partijen CD&V, Open VLD, Groen en SP.A op een bepaald moment de kracht en politieke wil hebben om in een federale regering te stappen zonder een Vlaamse meerderheid in de Kamer? Ik denk dat daar op termijn de oplossing ligt", zei Di Rupo op de RTBF. De PS-voorzitter stuurt dus aan op een federale coalitie zonder de N-VA.

Videospeler inladen...
Bart De Wever hoeft misschien niet in de federale regering te zitten. Hij kan volstaan om vanuit het Vlaamse niveau de Vlaming de komende 5 jaar warm te maken voor confederalisme.
Professor Carl Devos in "Terzake"

Franstalige verkiezingsuitzendingen bespraken "bruine golf" in Vlaanderen

Ondertussen worden ook in Franstalig België slagen en punten geteld. De PS blijft er de grootste, ondanks verlies. De winnaars zijn er Ecolo en PVDA-PTB. Maar het valt op dat gisteren én vandaag in de tv-uitzendingen en verkiezingsberichtgeving Franstalige politici en commentatoren ook druk de Vlaamse verkiezingsuitslag becommentarieerden.

Bekijk de reportage uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Siegfried Bracke: "Niet het scenario van mijn dromen"

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) omschrijft de uitslag van de voorbije verkiezingen als "niet het scenario van mijn dromen". De Oost-Vlaamse lijstduwer haalde meer dan 13.000 stemmen, maar is niet verkozen in het federaal parlement. Over zijn politieke toekomst heeft Bracke nog geen beslissing genomen. "Ik ben helemaal zen", klinkt het. "Ik bevind me in de luxueuze situatie waarbij ik alles kan bekijken." De 66-jarige Bracke lijkt evenwel niet geïnteresseerd om op pensioen te gaan. "Niet getreurd, we'll meet again", plaatste hij op Twitter, zonder zijn ambitie toe te lichten. Bracke zou benaderd zijn om te spreken over een comeback in de media, maar zegt aan persagentschap Belga dat "hoogstwaarschijnlijk" niet te zullen doen.

Ik denk wel dat Tom Van Grieken een uitnodiging van de koning zou aanvaarden. In het verleden zouden wij dat uit principe niet hebben gedaan. Maar we zijn nu vele jaren verder en er staat een nieuwe generatie.
Gerolf Annemans (Vlaams Belang) in "Terzake"

Bekijk het debat tussen Peter Mertens (PVDA-PTB) en Gerolf Annemans (Vlaams Belang) in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Veel nieuwelingen in het parlement: "We willen de stem van de mensen die het moeilijk hebben laten horen in het parlement"

Filip Brusselmans van Vlaams Belang en Jos D'Haese van PVDA zijn twee van de nieuwelingen in het parlement, elk van een ander uiteinde van het politieke spectrum. Hoe zien zij hun nieuwe, parlementaire toekomst? 

Videospeler inladen...

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken: "We gaan ons constructief opstellen, maar we gaan niet op voorhand mensen opofferen"

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken verwacht dat het cordon sanitaire tegen zijn partij doorbroken wordt. Daarvoor kijkt hij vooral in de richting van N-VA. Maar N-VA-voorzitter Bart De Wever hekelt "aangebrande figuren" binnen Vlaams Belang, zoals Filip Dewinter of Dries Van Langenhove. "We zullen ons constructief opstellen, maar we gaan niet op voorhand mensen opofferen. Het is niet aan journalisten of andere politici om te oordelen wie in het parlement moet zitten. De kiezer heeft deze mensen naar het parlement gestuurd met een stevig mandaat."

Woensdag gaat Van Grieken langs bij Bart De Wever voor een eerste gesprek na de verkiezingen. "Ik zal het gesprek afwachten en kijken wat dat geeft", aldus de voorzitter van Vlaams Belang.

Videospeler inladen...

Koning zet morgen consultaties verder, te beginnen met de groene partijen

Koning Filip zet morgen zijn consultatieronde na de verkiezingen verder. Morgenochtend komen de groene partijen langs. Om 9.30 uur is het aan de Franstaligen van Ecolo, een uur later zal Groen worden ontvangen.

Meest gelezen