Videospeler inladen...

Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz verliest vertrouwensstemming daags na triomf bij EU-verkiezingen

In Oostenrijk heeft het parlement een motie van wantrouwen tegen de conservatieve kanselier Sebastian Kurz goedgekeurd. Die was ingediend door de linkse oppositie, maar kreeg de steun van de extreemrechtse FPÖ, tot voor kort de coalitiepartner van Kurz. De president moet nu een nieuwe kanselier aanwijzen.

Gisteren boekte de conservatieve Volkspartij van kanselier Kurz een forse overwinning in de Europese verkiezingen. De ÖVP won net geen 8 procent in vergelijking met de vorige Europese verkiezingen. 

Leuk, maar daar schiet Kurz in zijn eigen parlement niets mee op, want zopas heeft hij daar een vertrouwensstemming verloren. Zijn regering is tien dagen geleden uit elkaar gevallen toen de extreemrechtse coalitiepartner FPÖ uit de regering is gestapt. Dat is een gevolg van het zogenoemde "Ibiza-schandaal".

Dat gaat over een video waarin te zien is hoe toenmalig FPÖ-leider en vicekanselier Heinz-Christian Strache probeert om steun los te weken van een vrouw die zich voor Russische oligarche uitgeeft. In ruil voor het overnemen van een Oostenrijkse krant en die gunstig te laten berichten over de FPÖ waren de vrouw interessante contracten in Wenen beloofd. Het was opgezet spel, maar Strache is er wel helemaal ingetuind en heeft inmiddels ontslag genomen uit de regering en als topman van de FPÖ.

Wie wordt de nieuwe kanselier?

Na het verlies van vertrouwen in de regering ligt de bal in het kamp van de Oostenrijkse president Alexander van der Bellen. Die zou nu een nieuwe kanselier moeten aanduiden, maar het is niet duidelijk wie dat wordt. Niemand anders lijkt in het parlement een meerderheid bijeen te krijgen, tenzij de zo goed als uitgesloten coalitie tussen de sociaaldemocratische SPÖ en de FPÖ en wellicht zal de president een regering van technocraten inhuldigen.

In september zouden er dan nieuwe verkiezingen komen, maar het verschil zit hier: Kurz zal dus niet als kanselier naar de verkiezingen gaan en dat kan een nadeel zijn.

De conservatief Kurz kan alleszins bogen op een erg goed resultaat bij de Europese verkiezingen ondanks het gedoe op Ibiza. Opvallend is dat niet enkel de FPÖ de rekening gepresenteerd kreeg, maar dat ook de linkse SPÖ geen voordeel kon halen uit de crisis.

Kanselier Kurz, die de vrijgekomen plaatsen in zijn regering had opgevuld met technocraten, verwijt de SPÖ dat de motie van wantrouwen onnodig is en enkel het imago en de economie van het land schaadt. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen