Videospeler inladen...

PS en Ecolo sturen aan op een federale regering zonder N-VA

Elio Di Rupo (PS) en Jean-Marc Nollet (Ecolo) pleiten voor een federale regering zonder de N-VA. Dat hebben de Franstalige partijvoorzitters gezegd op de RTBF.  “Ik denk dat dat op termijn de oplossing zal zijn”, zei Di Rupo, terwijl hij een oproep deed naar CD&V, Open VLD, Groen en SP.A om zonder een Vlaamse meerderheid in de Kamer in een federale regering te stappen. 

De PS heeft bij de verkiezingen van gisteren een verlies geleden, maar de Franstalige socialisten zijn nog altijd de grootste partij in het zuiden van het land. Daarom zijn zij daar aan zet bij de formatie van de regionale regeringen.

PS-voorzitter Elio Di Rupo gaat vanaf morgen met de verschillende Franstalige partijvoorzitters praten. Tegelijk kijkt hij nog even de kat uit de boom: “Ik wil eerst de temperatuur voelen en zien wat de toestand is, wat de bedoelingen en verklaringen zijn van de verschillende partijen”, zei hij eerst nog diplomatisch op de Franstalige openbare omroep.

Maar, voegde hij eraan toe: “We kunnen niet oneindig wachten om de andere regeringen te vormen, in Brussel, Wallonië en de Franse Gemeenschap.”

Nu de N-VA ondanks verlies sterk blijft staan in Vlaanderen en Vlaams Belang opnieuw is doorgebroken, spreekt Di Rupo ronduit van een crisis in België. Iets wat PS-kopstuk Laurette Onkelinx gisteren ook al had gezegd.

Confederalisme? Dat is niet meer of niet minder dan de splitsing van ons land. Dat willen we niet. 

PS-voorzitter Elio Di Rupo

Vooral de uitspraken van Bart De Wever, die confederalisme op termijn als enige uitweg ziet, werken als een rode lap op een stier bij Di Rupo. “Confederalisme? Dat is niet meer of niet minder dan de splitsing van ons land. Dat willen we niet. Daarover willen we niet onderhandelen.”

Doordat N-VA zich eerder had uitgesproken tegen een coalitie met de PS, doet Di Rupo nu een tegenzet. Gevraagd of hij een federale regering wil vormen met een Vlaamse minderheid, antwoordt Di Rupo als volgt:  "Ik zeg het niet persoonlijk, maar ik denk dat dat op termijn de oplossing zal zijn.”

Hij hoopt dat  “de vier Vlaamse politieke partijen - CD&V, Open VLD, Groen en SP.A op een bepaald moment de kracht en de politieke wil hebben om in een federale regering te stappen, zonder een Vlaamse meerderheid in het federale parlement”.

Bekijk hier het interview met Di Rupo op de RTBF en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet zit op dezelfde golflengte als Di Rupo. Hij wil vaart maken bij de formatie en vermijden dat we weer vertrokken zijn voor 541 dagen, zoals na de verkiezingen van 2010.

“Er is een alternatief,” zegt hij, “maar het is ingewikkeld”, geeft hij toe. Dat alternatief is volgens Nollet - net zoals Di Rupo suggereert - een federale regering zonder de N-VA.

Meest gelezen