Videospeler inladen...

Sneuvelt het cordon sanitaire? "N-VA wil praten, samenwerken is nog iets anders, maar zeg nooit, nooit"

Vlaams Belang is de grote winnaar geworden van de verkiezingen. Om zijn resultaat te verzilveren, zal partijvoorzitter Tom Van Grieken de andere partijen ervan moeten overtuigen om samen te werken, maar de meeste partijen zeiden gisteren dat ze dat nooit zullen doen. Enkel N-VA liet de deur op een kier. Hoe waarschijnlijk is het dat het cordon sanitaire rond de partij sneuvelt? Onze politiek analisten Marc Van de Looverbosch en Bart Verhulst wikken en wegen. 

analyse
Marc Van de Looverbosch en Bart Verhulst
Marc Van de Looverbosch en Bart Verhulst in politieke analisten bij VRT NWS.

"Zeg nooit, nooit. Niemand had de uitslag van de verkiezingen op deze manier voorspeld", zegt Bart Verhulst. "Het is lastig en moeilijk om voorspellingen over de toekomst te doen." 

N-VA-voorzitter Bart De Wever zei gisteren dat hij op zijn minst met het Vlaams Belang wil praten, terwijl alle andere partijen een samenwerking met de uiterst-rechtse partij uitsluiten. "De houding van De Wever is een beetje anders dan die van de andere partijen", zegt Verhulst. "Ik denk dat hij voor een stuk al verveld is tot Vlaams informateur, want het initiatief zal bij hem liggen om een Vlaamse regering te vormen. N-VA blijft immers de grootste partij in Vlaanderen. Hij is van plan om iedereen uit te nodigen voor gesprekken, ook Vlaams Belang."

"Ik denk dat hij ooit nog weleens de kiezers die van N-VA overgelopen zijn naar Vlaams Belang wil terughalen. Dan moet je die kiezers niet nu al gaan schofferen", zegt Verhulst. 

Ik denk dat De Wever voor een stuk al verveld is tot Vlaams informateur, want het initiatief zal bij hem liggen om een Vlaamse regering te vormen.

Bart Verhulst, politiek analist

Marc Van de Looverbosch merkt op dat het niet de eerste keer is dat Vlaams Belang wordt uitgenodigd voor formatiegesprekken. Zo had Yves Leterme van CD&V in 2004 ook gesprekken met Vlaams Belang. De uiterst rechtse partij haalde toen ook een grote overwinning. "Dat gesprek was wel vlug afgelopen. De deur ging meteen weer dicht", zegt Van de Looverbosch. "Ik denk dat De Wever in 2014 ook al met Vlaams Belang gepraat heeft, maar toen was de partij haast gedecimeerd. Het is dus logisch om dat nu opnieuw te doen. Als je het signaal van de kiezer ernstig wil nemen, moet je eens gaan praten met diegene die als een stofzuiger door Vlaanderen is getrokken en alle rechtse stemmen bijeen heeft gescharreld."

Vlaams Belang zal in alle provincies met een Mexicaans leger het parlement binnentrekken, met verkozenen die niemand kent, waarvan men ook niet weet wat hun achtergrond is.

Marc Van de Looverbosch, politiek analist

N-VA staat echter niet te springen om met Vlaams Belang samen te werken. Enerzijds zijn er een aantal programmapunten die onverteerbaar zijn voor N-VA en anderzijds zijn er de figuren. "Met iemand zoals Filip De Winter valt voor N-VA moeilijk samen te werken", zegt Bart Verhulst. "De Winter ging de Syrische president Assad bezoeken en de Griekse neofascisten van Gouden Dageraad. Dat zijn mensen waar je volgens De Wever niet kunt mee samenwerken."

Maar stel dat De Winter een stap opzij zet, zoals hij gisteren zelf aangaf, dan is het nog niet zeker of dit voldoende zal zijn. "Vlaams Belang zal in alle provincies met een Mexicaans leger het parlement binnentrekken, met verkozenen die niemand kent, waarvan men ook niet weet wat hun achtergrond is", zegt Van de Looverbosch. Volgens hem wordt het heel moeilijk om akkoorden te gaan sluiten, omdat je niet weet welke richting het zal uitgaan. Hij vreest dat er nog lijken uit de kast gaan vallen voor Tom Van Grieken. 

Volgens Van de Looverbosch is het zeker een nadeel voor Vlaams Belang dat rechts opgeteld met centrumrechts net geen meerderheid heeft in Vlaanderen. "Als N-VA twijfelt over het cordon sanitaire zullen andere partijen De Wever tot de orde roepen. Noch CD&V, noch Open VLD, de voormalige coalitiepartners, zullen maar één millimeter opschuiven, laat staan de linkse partijen."

Beluister hier het gesprek met Marc Van de Looverbosch in "De ochtend" op Radio 1:

Bekijk hier het gesprek met Bart Verhulst in het "Extra journaal" op Eén:

Videospeler inladen...

Meest gelezen