Staking bij De Lijn in Tongeren

In de stelplaats van de Lijn in Tongeren is maandagmorgen een staking uitgebroken. Daardoor reden er tot 11 uur geen bussen op het stadsnet in Tongeren en ook op de streeklijnen reden er een pak minder bussen.

De zowat 40 buschauffeurs in Tongeren hebben maandagochtend enkele uren het werk neergelegd, ze klagen over een slechte communicatie met de dienst planning. "Daardoor weten de chauffeurs soms niet wanneer ze moeten werken", zegt Geert Witterzeel van de christelijke vakbond ACV . "We hebben daar nu betere afspraken over gemaakt. De dienst planning gaat wijzigingen eerst bespreken met de teamverantwoordelijken."  De chauffeurs zullen ook meer inspraak krijgen. "En ook over het opnemen van vakantie komt er een beter overleg", vult Tom Van de Vreken van De Lijn aan.

Gevolgen

Door de staking was er maandagvoormiddag grote hinder op alle stadslijnen in Tongeren en op de streeklijnen naar Bilzen, Sint-Truiden, Luik, Genk en Lanaken. Het ACV wil nu met de directie van De Lijn bekijken of het mogelijk is om de werkdruk te verlagen door meer ritten door onderaannemers te laten uitvoeren. "We willen natuurlijk zo veel mogelijk werk behouden, maar de werkdruk moet haalbaar zijn", gaat Witterzeel verder. "Dus misschien kan het uitbesteden van lijnen, eventueel tijdelijk, toch een oplossing zijn. Dat willen we in alle rust bespreken."
 

Meest gelezen