Videospeler inladen...

Tom Van Grieken: "Alles uit de kan halen om het cordon te doorbreken"

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken wil "er alles aan doen om het cordon te doorbreken". Dat zei hij vanmorgen in "De ochtend" op Radio 1. "We hebben een mandaat gekregen van de kiezer. Ik zou het mezelf kwalijk nemen als ik nu niet zou proberen het onderste uit de kan te halen."

Vlaams Belang is de winnaar van de verkiezingen in Vlaanderen. De partij van Tom Van Grieken was een overwinning voorspeld, maar wordt toch groter dan hij vooraf had gedacht. "Tussen "het zit erin" en het effectief realiseren, zit een groot verschil. Dit overtreft onze stoutste verwachtingen. Met 13 à 14 procent was ik een tevreden voorzitter geweest", reageerde hij vanmorgen "De ochtend" op Radio 1. De partij scoorde rond de 18 procent.

"De grootste partij is N-VA, de grootste winnaar is Vlaams Belang. Twee rechtse, Vlaams-nationale partijen, en dat kan je niet negeren", zegt Van Grieken in het Extra Journaal vanmorgen. "Ik zou kunnen zeggen dat ik in de oppositie in een zetel ga zitten, maar dat is niet het signaal dat de kiezer gegeven heeft. Ik weet niet wat de onderhandelingen zullen brengen, maar ik denk pragmatisch, ik reik de hand naar alle partijen."

Met dat resultaat wil Van Grieken wel "alles uit de kan halen" om het cordon tegen zijn partij te doorbreken. "Voor de kiezer bestaat het cordon niet meer. We hebben een mandaat gekregen, ik zou het mezelf kwalijk nemen als ik nu niet zou proberen het onderste uit de kan te halen. Als je ziet hoe groot de score is van N-VA en Vlaams Belang samen -we halen bijna 50 procent- dan mag ik mij niet verschuilen achter een cordon sanitaire. Dan moet ik binnen mijn beperkte mogelijkheden er alles aan doen om dat cordon te doorbreken."

Van Grieken is naar eigen zeggen bereid om water bij de wijn te doen met het oog op een regeringsvorming. "Ik ben klaar om compromissen te sluiten, maar alleen niet op cruciale punten". Hij reikte opnieuw N-VA de hand, maar wil in principe met iedereen praten.

Over de federale regeringsvorming stelde Van Grieken: "De federale kaarten liggen nationaal zo moeilijk dat de kaart onafhankelijkheid niet vanboven ligt."

Om 11 uur houdt Vlaams Belang een partijbureau. Daar zal de partij met een voorstel komen én verder ingaan op haar breekpunten.

Bekijk het gesprek met Tom Van Grieken in het Extra Journaal:  

Videospeler inladen...

Beluister het gesprek met Tom Van Grieken in "De ochtend":

Meest gelezen