Videospeler inladen...

Trump ontmoet als eerste buitenlandse leider nieuwe Japanse keizer Naruhito

De Amerikaanse president Donald Trump is vandaag als eerste buitenlandse leider ontvangen door de nieuwe keizer van Japan. Naruhito volgde begin deze maand zijn vader Akihito op, die vrijwillig troonsafstand deed. Het belangrijkste is echter de ontmoeting met de Japanse premier Shinzo Abe die nog eens 105 gevechtsvliegtuigen van het type F-35 wil.

Trump werd vanmorgen lokale tijd samen met zijn echtgenote Melania ontvangen door Naruhito en keizerin Masako. Trump is zo de eerste buitenlandse leider die de kersverse keizer in functie ontmoet en beschouwt dat als "een erg grote eer". 

Nadien speelde Trump een partijtje golf met de Japanse premier Shinzo Abe en gingen beiden naar sumoworstelen kijken. Het was dus een vrolijk en ontspannen begin van het bezoek.

Daarna werd het ernstiger en kwamen de heikele thema's aan bod. Een daarvan is een stokpaardje van Trump: het handelstekort van zijn land met Japan, wat voor de president een bron van ergernis blijft. Toch was hij tevreden over de grootscheepse militaire aankopen van Japan in de VS. Zo zal Japan volgens Trump nog eens 105 gevechtsvliegtuigen van het nieuwe type F-35 bestellen bij Lockheed Martin. Eerder had Japan al 42 van die toestellen besteld en een aantal daarvan zijn ook geleverd.

Ook de stalinistische kernmacht Noord-Korea staat hoog op de agenda. Japan -dat zich direct bedreigd voelt- heeft duidelijk weinig vertrouwen in de nauwe onderhandelingen die Trump voert met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, al is die relatie sinds de top in Hanoi bekoeld. (Lees verder onder de video).

Videospeler inladen...

Japan wil verzekeringspolis van de VS behouden

President Trump is duidelijk in zijn nopjes dat hij als eerste buitenlandse staatshoofd de nieuwe Japanse keizer Naruhito mocht ontmoeten. Dat plezier wordt hem gegund door de Japanse premier Shinzo Abe, die absoluut de naoorlogse alliantie en nauwe band tussen zijn land en de Verenigde Staten wil behouden en versterken.

Abe weet dat Trump erg gevoelig is voor eerbetoon en er staat voor Tokio veel op het spel. De militaire alliantie met de VS is sinds 1945 de as van de Japanse veiligheid en Tokio wil dat zo houden, wie er ook aan de macht is in Washington. Anderzijds is Japan strategisch erg belangrijk voor de VS om macht te projecteren in Noordoost-Azië en dan vooral tegenover Noord-Korea, Rusland en China. 

Tenslotte vormen beide landen samen met Australië ook een as om de Chinese invloed in de Zuid-Chinese Zee in te perken. Onder premier Abe bouwt Japan de laatste jaren zijn defensie stevig uit, vooral dan met Amerikaans hoogtechnologisch materiaal. 

Meest gelezen