Podemosleider Pablo Iglesias krijgt meer kritiek uit eigen rangen en lijkt het momentum kwijt.

Uiterst linkse Podemos krijgt forse klappen bij verkiezingen in Spanje en verliest Madrid en Barcelona

In de schaduw van de Europese verkiezingen zijn er in Spanje ook nog verkiezingen op gemeentelijk en regionaal niveau gehouden. De sociaaldemocratische PSOE houdt daar goed stand, maar dat gaat ten koste van de uiterst linkse partij Podemos. Die verliest Madrid en Barcelona aan de rechtse en centrumpartijen.

In 2015 hadden lijsten verbonden met het erg linkse Podemos de meerderheid veroverd in de hoofdstad Madrid, de regio Madrid en de economische hoofdstad Barcelona. Podemos was voortgekomen uit de protestbeweging "Indignados" en kon zich profileren dankzij de ellende van de diepe economische crisis in Spanje.

Daaraan lijkt nu een einde gekomen. De wederopstanding van de sociaaldemocratische PSOE van premier Pedro Sánchez bij de parlementsverkiezingen in april heeft zich nu ook doorgezet bij de Europese, lokale en regionale verkiezingen in Spanje, maar die heeft negatieve gevolgen voor de linksere Podemos.

Zo moet een met Podemos verbonden lijst de hoofdstad Madrid en de hoofdstedelijke regio daarrond opgeven. Daar zal wellicht een rechtse coalitie van de conservatieve Partido Popular, de liberale Cuidadanos en de extreemrechtse Vox aan de macht komen. In Barcelona moet de bekende linkse burgemeester Ada Colau het veld ruimen voor de nieuwe burgemeester van de Catalaans-nationalistische ERC, al is het verschil erg nipt. Enkel in de steden Valencia en Cádiz zouden sympathisanten van Podemos aan de macht blijven.

De sociaaldemocratische PSOE zou wel de controle behouden over de regio's Castilla-La Mancha, Extremadura en de Balearen en mogelijk ook Aragón. (Lees verder onder de foto).

De wederopstanding van de sociaaldemocratische PSOE van premier Sánchez heeft gevolgen voor de rest van links.
AFP OR LICENSORS

Gevolgen voor regeringsvorming?

Dat komt allemaal terwijl de formatie van een nieuwe regering nog aan de gang is. PSOE-leider en premier Pedro Sánchez heeft zijn partij dan wel opnieuw tot de grootste in Spanje gemaakt; hij heeft geen absolute meerderheid. 

Sánchez had daar in eerste instantie gerekend op Podemos, maar die laatste zal de ambities nu wel moeten bijstellen. Podemos wordt bovendien geteisterd door interne twisten en nogal wat leden hebben vragen bij wat ze het autoritaire optreden van partijleider Pablo Iglesias noemen.

Premier Sánchez heeft nu echter opnieuw de hand uitgestoken naar de relatief nieuwe liberale partij Ciudadanos om een regering te vormen. Samen zouden die een meerderheid hebben in het Spaanse parlement, maar Ciudadanos houdt de boot af. Wellicht hoopt die partij om in de oppositie verder te kunnen profiteren van het afkalven van de conservatieve Partido Popular, die in tal van corruptieschandalen verwikkeld zit. Die Partido Popular verliest dan wel veel stemmen, maar kan zich toch optrekken aan het feit dat ze Madrid wellicht opnieuw in handen zal krijgen.

Meest gelezen