Nicolas Maeterlinck

Vlaams Belang kon ook 18.000 Walen verleiden

Voor het eerst heeft Vlaams Belang voor de Kamer ook in elke kieskring in Wallonië een lijst ingediend. En de extreemrechtse en Vlaams-nationalistische partij kende er ook enig succes: 18.000 Walen gaven hun stem aan Vlaams Belang.

Vlaams Belang was de enige Vlaamse partij die voor de federale verkiezingen in elke Waalse provincie een lijst indiende. Een symbolische actie, aldus de partij, om aan te klagen "dat Franstalige partijen nog altijd stemmen komen ronselen in Vlaams-Brabant". In 2014 en 2007 deed ze dat ook al eens, toen weliswaar enkel in respectievelijk Henegouwen en Waals-Brabant.

Hoewel ze voor de federale verkiezingen van gisteren in elke provincie een lijst indiende, maakte Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken enkele maanden geleden bekend dat de partij geen enkele euro zou uitgeven aan een campagne in Wallonië. Al leek niet iedereen zich daar even strikt aan te houden. De lijsten waren overigens grotendeels eenmanslijsten, in Luxemburg, Namen en Waals-Brabant was dat het geval. In Henegouwen stonden 6 kandidaten voor 18 zetels op de lijst, in Luik 6 voor 15 zetels.

Een blik op de verkiezingsresultaten leert dat een zeker aantal Walen ook effectief op Vlaams Belang heeft gestemd: de partij kon zowat 18.000 Walen verleiden.

  • De grootste groep Vlaams Belang-stemmers woont in Henegouwen: 8.243 (1,13 % van de geldige stemmen)
  • In Luik stemden 4.077 kiezers op Vlaams Belang (0,66 %)
  • In Namen 2.129 (0,70%)
  • In Waals-Brabant 2.092 (0,85%)
  • En in Luxemburg 1.516 (0,89%)

Vlamingen of Walen?

De vraag is natuurlijk wie die kiezers zijn. Gaat het echt om Walen of zijn het Vlamingen die in Wallonië wonen en er gedomicilieerd zijn? Jean Faniel, directeur van het socio-politiek onderzoekscentrum Crisp, denkt niet dat het voornamelijk Vlamingen zijn die in Wallonië wonen. "Ik denk dat het veeleer gaat om mensen die traditioneel op extreemrechts stemmen. Vroeger had je het Front National in Wallonië, maar die partij bestaat niet meer", reageert hij op de website van de Franstalige krant La Dernière Heure. Zij zien nu in Vlaams Belang een waardige vervanger, vermoedt hij.

Meest gelezen