Videospeler inladen...

Vlaams Belang komt met onderhandelings­comité, maar "initiatief ligt bij De Wever": "Stellen ons constructief op"  

In een persconferentie kondigt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken aan dat de partij een onderhandelings­comité opricht. Daarin zitten Van Grieken zelf, Kamerlid Barbara Pas en fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens. Als grootste partij ligt het initiatief wel bij de voorzitter van N-VA, Bart De Wever, benadrukt Van Grieken, die zich "constructief wil opstellen". 

Geen eisenpakket

In tegenstelling tot de verwachtingen kwam Vlaams Belang vanmorgen niet met een duidelijk eisenpakket voor de Vlaamse regeringsonderhandelingen. Voorzitter Van Grieken wil mee regeren, maar N-VA heeft als grootste partij het initiatief, benadrukt hij. "Bart De Wever moet de keuzes maken die hij moet maken", zei Van Grieken, die wel de scherpe uitspraken van De Wever aan zijn adres wil vergeven: "We zijn als Vlaams Belang bereid om het bord af te vegen", klinkt het. 

In een normale democratie is het niet onlogisch dat de grootste partij en de grootste winnaar elkaar eerst proberen te vinden en dan naar een andere partner zoeken

Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang

"In een normale democratie is het niet onlogisch dat de grootste partij en de grootste winnaar elkaar eerst proberen te vinden en dan naar een andere partner zoeken", zegt Van Grieken, die België echter geen "normale democratie" vindt. Vooralsnog geldt het cordon sanitaire, waarbij de verschillende partijen afspraken om niet met Vlaams Belang te besturen.

Worden ze gevraagd voor onderhandelingen, dan zal Van Grieken daar wel eisen voorleggen, liet de voorzitter uitschijnen: "Uiteraard gaan we het daar niet hebben over het goede weer, maar dat is iets tussen ons", zei hij. Van Grieken pleit ervoor om de onderhandelingen niet "voor de camera" te voeren. 

Bekijk hier de persconferentie van Vlaams Belang en lees verder onder de video: 

Videospeler inladen...

N-VB

Onze politiek analist Marc Van de Looverbosch liet meteen na de persconferentie zijn licht schijnen op "het nieuwe Vlaams Belang". "Voorzitter Van Grieken zou met een lijst breekpunten komen. Misschien hebben zijn jonge partijleden hem gewaarschuwd, want als je met breekpunten komt, geef je je bloot op je zwakke plek."

Ze gaan nu zeer discreet onderhandelen, maar ik vrees dat het resultaat ook heel discreet niets zal zijn

"Naast de N-VA hebben we nu het N-VB, het Nieuwe Vlaams Belang", merkt Van de Looverbosch fijntjes op. "Ik hoor hem zeggen 'wij willen het bord schoonvegen, ook al zijn er harde woorden gevallen. We willen constructief zijn'. Je zag hier bijna een nieuw CD&V bij wijze van spreken."

De vernieuwing van de partij was ook op deze persconferentie duidelijk: "Je ziet Filip Dewinter niet meer, of Gerolf Annemans. Nu zie je een Chris Janssens, die ernstig oppositie heeft gevoerd in het Vlaams Parlement en vaak een andere toon aansloeg dan Dewinter. Barbara Pas heeft dan weer haar sporen verdiend in de Kamer. Dat zijn nu de twee sterkhouders. Zij gaan nu zeer discreet onderhandelen, maar ik vrees dat het resultaat ook heel discreet niets zal zijn", besluit Van de Looverbosch.

Bekijk hier de analyse van Marc Van de Looverbosch bij Michaël Van Droogenbroeck:

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de analyse van Goedele Devroy in “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen