"Waarom ik voor Vlaams Belang heb gestemd": vier Vlamingen over hun keuze

Bijna 1 op de 5 Vlamingen heeft gisteren gestemd voor Vlaams Belang. En voor veel Vlamingen was dat ook de eerste keer dat ze voor de uiterst rechtse partij van Tom Van Grieken kozen. VRT NWS sprak met een student uit Mortsel, een ondernemer uit Wevelgem, een student uit Kortrijk en een gepensioneerde uit Hasselt. Zij leggen uit wat hun beweegredenen zijn.  

Tim (21, student en ondernemer, Mortsel)

Videospeler inladen...

Tim is 21 en is student aan de Artesis Plantijn Hogeschool in Antwerpen en hij heeft ook een eigen zaak. Hij stemde bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober vorig jaar ook al voor Vlaams Belang, maar gisteren deed hij dat voor het eerst ook voor het Vlaamse en het Europese niveau.

"Ik heb voor hen gestemd, zoals veel jongeren, omdat ze heel sterke punten hebben die momenteel heel hard aan bod komen. Ze hebben ook hun standpunten heel goed verdedigd en als je kijkt naar Tom Van Grieken (de voorzitter van Vlaams Belang), dat is een heel andere spirit dan Filip Dewinter, veel jonger en ook minder radicaal. En ik denk dat dat voor veel jongeren toch een heel grote factor is om op Vlaams Belang te stemmen nu."

Hij merkt dat er in zijn vriendenkring twee extreme standpunten worden ingenomen. "Je hebt de extreemlinkse en de extreemrechtse. Bij de extreemrechtse  groep komt wat ik vertel ook veel voor, ik heb het gevoel dat dat is wat veel jongeren aanbelangt. De standpunten liggen heel ver uit elkaar, er is niets centraals."

Tom Van Grieken, dat is een heel andere spirit dan Filip Dewinter, veel jonger en ook minder radicaal.

Toch is hij er niet zeker van dat hij ook bij de volgende verkiezingen nog op Vlaams Belang zou stemmen. "Mijn keuze kan elk moment nog veranderen. Stel je voor dat er andere partijen zijn met andere standpunten die binnen 5 jaar meer in mijn richting komen te liggen, dan kan het zijn dat ik heel links stem. Het gaat mij niet om links of rechts, maar over de standpunten die voor mij belangrijk zijn en waarbij ik het gevoel heb dat ze voor de maatschappij momenteel in mijn visie voor de Vlaming ook belangrijk zijn."

Gino (60, zelfstandige IT-ontwikkelaar, Wevelgem)

Videospeler inladen...

Gino Craeynest is 60 jaar en woont in Wevelgem, West-Vlaanderen. Hij is zelfstandige software-ontwikkelaar. Hij stemt nu voor het eerst op Vlaams Belang omdat hij verandering wil. 

"Ik heb zonder nadenken meteen Vlaams Belang gekozen", legt Craeynest uit. "Ik heb eerst de stemtest gedaan en ik kwam tweemaal bij Vlaams Belang uit. Ik stemde vroeger Open VLD, maar die partij staat mij niet meer aan. Dan ben ik naar N-VA overgestapt en de grens tussen N-VA en Vlaams Belang is voor mij minimaal. Er zijn veel raakpunten. Ik heb gezegd: ik ga nu Vlaams Belang proberen en zien waar we uitkomen." 

Bij de traditionele partijen draait het volgens mij alleen om postjes verdelen, de graaicultuur en ons-kent-ons. 

Migratie, pensioen en eerlijkheid zijn belangrijke thema's voor Craeynest. "Bij de traditionele partijen draait het volgens mij alleen om postjes verdelen, de graaicultuur en ons-kent-ons. Je ziet overal altijd dezelfde gezichten, het zijn mediageile figuren. Als ze niet dagelijks op tv komen, voelen ze zich slecht. Voor mij is een politicus geen mediafiguur."

"Ik vind het jammer dat N-VA en Vlaams Belang geen meerderheid halen in Vlaanderen. Het zijn voor een stuk communicerende vaten. Open VLD, SP.A, CD&V, ze verliezen allemaal en dat gaat naar Vlaams Belang. Vlaanderen is rechts. N-VA is en blijft voor mij dé partij, maar ik ben enigszins ontgoocheld na het woordje "paljas", dat was er voor mij over (N-VA-voorzitter Bart De Wever haalde vorige week met deze term uit naar Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, red.). Zijn verontschuldigingen heb ik gisterochtend niet gehoord, misschien had mij dat kunnen beïnvloeden, maar ik vrees ervoor." 

Albert (21, student en dj, Kortrijk)

Videospeler inladen...

Net als Tim verwijst ook student Albert Lafosse naar het succes van Vlaams Belang bij jongeren. "Ik heb de indruk dat er onder jonge mensen meer en meer sympathie is voor Vlaams Belang. De partij was ook heel aanwezig op sociale media. Jonge mensen gaan zich daar meer informeren dan dat ze bijvoorbeeld de kranten lezen, dus da’s een slimme zet van Vlaams Belang."

Lafosse stemde om verschillende redenen voor Vlaams Belang. Hij wil dat criminaliteit harder wordt aangepakt en dat de pensioenen omhoog gaan. Maar hij vindt vooral dat de traditionele partijen geen alternatief bieden. "Vlaams Belang mengt zich echt onder de mensen. Ze luisteren naar het volk en zoeken constructieve oplossingen voor de problemen die er zijn. De traditionele partijen beloven veel, maar hebben weinig positieve verandering gebracht. Mensen raken gefrustreerd en daar heeft VB ook veel proteststemmen uit gehaald."

Vlaams Belang luistert naar het volk en zoekt constructieve oplossingen voor de problemen die er zijn.

Als dj wijst hij erop dat hij niet tegen een multiculturele samenleving is. "Maar alleen als iedereen zijn steentje bijdraagt. In het uitgaansleven vind ik het heel leuk dat verschillende culturen zich met elkaar mengen, maar dat moet op de juiste manier geïntegreerd worden in onze Belgische samenleving."

De klimaatacties van de voorbije maanden noemt Lafosse een hype. "Het leek soms meer te draaien om niet naar school gaan. Maar zolang een partij als Groen geen constructief en degelijk plan kan voorleggen voor het klimaat, gaat ze geen stemmen winnen."

Eddy (72, gepensioneerde, Hasselt)

Videospeler inladen...

Eddy Devries is 72, gepensioneerd en woont in Hasselt. Hij komt uit een familie van liberalen. Hij is de oudste van 10 kinderen, zijn broers en zussen zijn socialisten. Hij omschrijft zichzelf als N-VA'er. Recente gebeurtenissen in zijn leven (hij kreeg te maken met een schijnhuwelijk) hebben ertoe geleid dat hij gisteren voor de allereerste keer in zijn leven voor Vlaams Belang gestemd heeft. 

Devries raakte ontgoocheld in N-VA nadat hij bij enkele politici van de partij had aangeklopt met zijn problemen, maar geen gehoor kreeg. Voor hem zijn thema's als pensioen, justitie en migratie belangrijk.  

N-VA heeft mij tekortgedaan, maar ik ben niet alleen, er zijn nog hopen mensen die tekortgedaan zijn. 

"Als ik hoor hoeveel schijnhuwelijken er hier in Limburg zijn en daar wordt niets aan gedaan, ik kan dat gewoon niet volgen. Ik ben gaan aankloppen bij politici en bij het gerecht, maar niets. N-VA heeft mij tekortgedaan, maar ik ben niet alleen, er zijn nog hopen mensen die tekortgedaan zijn."

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Deze getuigen hebben gereageerd op een oproep van VRT NWS.  Er hebben zich ook vrouwen gemeld, maar niemand van hen wilde voor de camera reageren. 

Meest gelezen