Vlaams-Brabant: wie zijn de stemmenkanonnen en wie is er (niet) verkozen?

Ook in Vlaams-Brabant is Vlaams Belang de grote winnaar, al blijft de partij steken op de derde plaats. N-VA houdt stand in de Kamer maar moet in Vlaanderen terrein prijsgeven. Bij Open VLD is de achteruitgang nog een stuk groter, daar kan Maggie De Block niet meer overtuigen.

Federale verkiezingen

Absoluut stemmenkanon in Vlaams-Brabant is Theo Francken (N-VA). Hij haalt 122.738 voorkeurstemmen en is daarmee na Jan Jambon het grootste stemmenkanon in Vlaanderen voor de Kamer. Op 2 in Vlaams-Brabant komt Koen Geens met 45.962 voorkeurstemmen, hij gaat er maar licht op vooruit ten opzichte van 2014. Maggie De Block sluit de top 3 af met 40.819 voorkeurstemmen en dat zijn er heel wat minder dan de 131.000 van 5 jaar geleden.

Top 10 voorkeurstemmen Kamer (kieskring Vlaams-Brabant)

 1.     Theo Francken                                  N-VA                            122.738              
 2.     Koen Geens                                       CD&V                          45.962                
 3.     Maggie De Block                             Open Vld                   40.819                
 4.     Dries Van Langenhove                Vlaams Belang       39.295                
 5.     Jessika Soors                                  GROEN                       18.226                
 6.     Kristien Van Vaerenbergh          N-VA                              17.304                
 7.     Darya Safai                                        N-VA                              17.074                
 8.     Goedele Liekens                             Open Vld                     15.678                
 9.     Els Van Hoof                                      CD&V                            13.251                
 10.     Jan Spooren                                      N-VA                              12.033                 

Verkozenen

5 N-VA’ers, 3 Open VLD’ers, 2 CD&V’ers, 2 Vlaams Belangers, 2 Groenen en 1 SP.A’er zullen de komende vijf jaar de Vlaams-Brabantse belangen verdedigen in de Kamer. Tegenover de vorige federale verkiezingen betekent dat dat zowel Open VLD, CD&V en SP.A een zetel verliezen. Vlaams Belang krijgt er 2 bij, Groen wint 1 zetel. 

Voor N-VA voert lijsttrekker en Lubbeeks burgemeester Theo Francken de Vlaams-Brabantse delegatie in de federale Kamer aan. In zijn zog trekken Kristien Van Vaerenberg, Darya Safai, Jan Spooren, burgemeester van Tervuren, en Katrien Houtmeyers naar de Kamer.

Naast Maggie De Block trekken burgemeester van Hoeilaart Tim Vandenput en Goedele Liekens naar de Kamer voor de Open VLD.

Voor CD&V is uittredend minister Koen Geens zoals verwacht herverkozen. Els Van Hoof, nu nog schepen in Leuven, volgt hem. 

Vlaams Belang stuurt Dries Van Langenhove naar de Kamer. Hij werd bekend als voorzitter van de uiterst-rechtse beweging Schild en Vrienden. Tegen hem loopt een gerechtelijk onderzoek na onthullingen over racistische en discriminerende berichten. Ook Katleen Bury uit Sint-Pieters-Leeuw mag naar de Kamer.

Groen verdubbelt haar score en stuurt voormalig deradicaliseringsambtenaar Jessika Soors naar de Kamer. Ook Dieter Vanbesien uit Haacht is erbij. Opmerkelijk: Dieter is de broer van voormalig Groen-voorzitter Wouter Vanbesien, die niet verkozen raakte. 

Bij SP.A kan enkel Karin Jiroflee haar zetel behouden.

Verliezers

Waar winnaars zijn, zijn natuurlijk ook verliezers. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat Sonja Becq (CD&V) uit Meise haar zetel verliest. Ook voor Walter De Donder zit er geen zitje in. Bij Open VLD grijpt Luk Van Biesen naast een zetel. Bij SP.A werd gehoopt op een zitje voor de jonge Vilvoordenaar Moad El Boudaati, maar hij haalde het net niet. De plaatselijke burgerbeweging Pro haalde ook geen zetels, net zoals PVDA dat net niet de kiesdrempel haalde.

De zetelverdeling van het Vlaams Parlement vindt u via "Zoek een uitslag"

Vlaamse verkiezingen

Ook in het Vlaams parlement blijft N-VA de grootste partij, al verliest ze wel wat van haar pluimen en ook 1 zetel. Lijsttrekker Ben Weyts is wel het absolute stemmenkanon met  64.640 stemmen. Tweede is Gwendolyn Rutten, burgemeester van Aarschot en voorzitster van Open VLD met 44.866 stemmen. Op de derde plaats staat Nadia Sminate met 26.163 stemmen.

Top 10 voorkeurstemmen Vlaams Parlement (kieskring Vlaams-Brabant)

 1.     Ben Weyts                                        N-VA                            64.640
 2.     Gwendolyn Rutten                       Open Vld                  44.866                               
 3.     Nadia Sminate                                N-VA                           26.263 
 4.     Peter Van Rompuy                        CD&V                         24.974                               
 5.     Lorin Parys                                        N-VA                           21.929 
 6.     Bruno Tobback                                sp.a                            19.284 
 7.     An Moerenhout                              GROEN                     18.806 
 8.     Klaas Slootmans                           Vlaams Belang     18.567                
 9.     Inez De Coninck                             N-VA                           13.229 
 10.     Karin Brouwers                               CD&V                        12.327                 

Verkozenen

6 N-VA’ers, 3 CD&V’ers, 3 Vlaams Belangers, 3 Open VLD’ers, 3 Groen-politici en 2 SP.A’ers gaan voor Vlaams-Brabant naar het Vlaams Parlement. Verliezers zijn N-VA (-1), Open VLD (-1) en CD&V (-1). Groen (+1) en Vlaams Belang (+3) zijn de winnaars. 

Naast uittredend minister Ben Weyts uit Beersel mogen ook Nadia Sminate uit Londerzeel, Lorin Parys uit Leuven, Inez De Coninck uit Opwijk, Alessia Claes uit Scherpenheuvel-Zichem en Piet De Bruyn uit Rotselaar naar het parlement voor de N-VA

Bij Open VLD gaan de zetels naar Gwendolyn Rutten uit Aarschot, Gwenny De Vroe uit Kampenhout en Maurits Vande Reyde uit Diest. 

Vlaams Belang wordt de derde partij in het Vlaams Parlement en stuurt Klaas Slootmans uit Beersel, Suzy Wouters uit Scherpenheuvel-Zichem en Jan Laeremans uit Grimbergen.

CD&V moet genoegen nemen met 3 parlementsleden. Dat zijn Peter Van Rompuy uit Beersel, Karin Brouwers uit Leuven en de burgemeester van Tienen Katrien Partyka. 

Voor Groen mogen An Moerenhout uit Leuven, Ann De Martelaer uit Lubbeek en Chris Steenwegen uit Herent naar het Vlaams Parlement.

Voor SP.A mogen Bruno Tobback uit Leuven en Katia Segers uit Liedekerke naar het parlement. 

Verliezers

Het Union des Francophones verliest haar enige zetel in het Vlaams Parlement, ook PVDA haalt de kiesdrempel niet. Voorts is er geen parlementair mandaat meer voor burgemeester Michel Doomst (CD&V) van Gooik en grijpt ook de burgemeester van Dilbeek Willy Segers naast de prijzen. Rik Daems uit Leuven was lijstduwer voor Open VLD maar kon ondanks een stevige campagne geen zitje bemachtigen. Daarmee lijkt een einde te komen aan zijn nationale politieke carrière die in 1987 begon in de Kamer.

Meest gelezen