Videospeler inladen...

The day after: Bart Verhulst en Tim Verheyden beantwoorden uw vragen over de verkiezingen

Eén dag na de verkiezingen hebben velen onder u ongetwijfeld nog vragen over de verkiezingen of de uitslagen. Politiek journalist Bart Verhulst en socialemedia-expert Tim Verheyden hebben uw meest prangende vragen beantwoord. Herbekijk de VRT NWS Live hierboven. 

Heeft de campagne op sociale media de campagne mee bepaald?

"Dat kan je wel zeggen", aldus Tim Verheyden, al kan je volgens hem wat er gebeurt in de digitale wereld niet één-op-één naar de echte wereld vertalen. Hij wijst erop dat Vlaams Belang, de winnaar van de verkiezingen in Vlaanderen, meer dan 600.000 euro heeft gespendeerd aan digitale advertenties: filmpjes, gesponsorde berichten enz. "Dat speelt mee, naast hetgeen men de voorbije maanden heeft gedaan: filmpjes verspreiden van vechtpartijen, inspelen op politieke thema's als rekeningrijden of de pensioenen. Je kan vandaag niet meer van die sociale media wegblijven."

Je kan vandaag niet meer van die sociale media wegblijven

Socialemedia-expert Tim Verheyden

Vlaams Belang heeft de N-VA voorbijgestoken op de sociale media. "Zij leven op die sociale media. De andere partijen kunnen daar nog iets van opsteken, denk ik."

Zijn jongeren gevoeliger voor propaganda online? "Exacte cijfers bestaan daarover niet", zegt Verheyden. Volgens hem houden partijen wel degelijk rekening met de leeftijd als ze bepaalde advertenties uitsturen. Ze mikken soms specifiek op een jong publiek, maar ook op een ouder publiek als het bijvoorbeeld over het pensioenthema gaat. "Het domste wat je als partij op die sociale media kan doen, is zomaar advertenties naar een breed publiek uitsturen."

Gaat het cordon sanitaire deze keer sneuvelen?

"Ik denk het niet", zegt Bart Verhulst. Bij de Franstalige partijen is het sowieso "non" tegen samenwerking met Vlaams Belang. "Aan Vlaamse kant heb je alleen de N-VA die de deur een beetje openhoudt, maar ook voorbehoud maakt." Verhulst wijst op een eerder momentum om het cordon te breken, namelijk bij de gemeenteraadsverkiezingen. "In Denderleeuw of Ninove bijvoorbeeld. Toen had de N-VA de optie om het te breken en het is toen niet gebeurd. Ik denk ook niet dat het nu wel zal gebeuren."

Wordt de stem van veel Vlaamse kiezers dan andermaal genegeerd? "Ik veronderstel dat de andere partijen zullen zeggen dat we het signaal van de kiezer niet onder de mat mogen vegen", aldus Verhulst. Dan gaat het volgens hem vooral over het beleid zelf, over de manier waarop politici met elkaar omgaan of over de manier waarop politiek werkt. "Maar dat dan in de praktijk omzetten, is nog iets anders." Hoe dan ook: echte samenwerking met Vlaams Belang is wellicht nog een stap te ver.

De goesting bij de meeste partijen om het met PVDA te doen, is niet zeer groot

Politiek journalist Bart Verhulst

Hoe zit dat dan met de PVDA, die andere extreme partij, weliswaar ter linkerzijde? "Om te beginnen is er geen cordon sanitaire rond PVDA", zegt Verhulst. "Ik kan dat alleen maar vaststellen." Dat betekent nog niet dat samenwerking met de PVDA voor de hand ligt: centrum en centrumrechts willen niet, en Groen en SP.A willen eigenlijk ook niet, hoewel ze er soms mee samenwerken op lokaal vlak. "De goesting bij de meeste partijen is niet zeer groot", luidt de conclusie.

Hebben de media Dries Van Langenhove grootgemaakt?

"Dat is een heel interessante discussie", aldus Tim Verheyden, tevens de maker van de Pano-reportage die aantoonde hoe er binnen Schild & Vrienden seksistische en racistische ideeën worden verspreid, maar ook hoe de groep sprak over geweld gebruiken tegen anderen. "Die bewuste Pano-reportage heeft inderdaad een rol gespeeld in het bekender maken, maar het is ook duidelijk geworden waarvoor Schild & Vrienden staat: hoe zij denken over onze samenleving, mensen met een andere huidskleur, de rol van de vrouw, enzovoort."

Pano heeft Dries Van Langenhove als het ware gedwongen om te zeggen waarvoor hij staat en een keuze te maken. "De Pano-reportage heeft duidelijk aangetoond dat men op een gematigde manier een draagvlak probeerde te creëren voor radicale ideeën." De media als verslaggever van wat er in de maatschappij gebeurt, dus. Het is Vlaams Belang dat daarna de bekendheid van Van Langenhove politiek heeft vertaald.

Bekijk hieronder de volledige VRT NWS Live met Tim Verheyden en Bart Verhulst:

Videospeler inladen...

Meest gelezen