AP2006

Waarom zijn vezels goed voor het hart? Wetenschappers ontrafelen het mysterie

Hartpatiënten die vezels eten lopen minder risico om vroegtijdig te sterven. De noodzaak voor een transplantatie is ook niet zo groot als bij andere hartlijders. Dat blijkt uit onderzoek dat verscheen in het European Journal of Heart Failure

In onze darmen huizen duizenden miljarden micro-organismen die een invloed hebben op onze gezondheid. Uit eerder onderzoek bleek dat mensen met een hartfalen veel minder soorten darmbacteriën hebben dan gezonde mensen. Onderzoekers van het Oslo University Hospital in Noorwegen hebben dit inzicht verder uitgediept.  Zij tonen aan dat een rijke darmflora, met een grote soortenrijkdom, nauw samenhangt met het eten van vezelrijk voedsel.

De onderzoekers troffen bij de hartlijders ook grotere hoeveelheden TMAO aan in het bloed. Dat is een stofwisselingsproduct, trimethylamine-N-oxide, dat gevormd wordt als je vlees eet. Eerder was al een verband vastgesteld tussen een hoge concentratie van TMAO en een verhoogd risico op hart-en vaataandoeningen. Volgens hoofdonderzoeker Cristiane Mayerhofer is het daarom verstandig voor hartpatiënten om maar twee of drie keer per week vlees te eten.

Mensen met een hartfalen eten best maar twee of drie keer per week vlees 

Cristiane Mayerhofer, hoofdonderzoeker, University Hospital Oslo

Voor de studie vergeleken de wetenschappers de darmflora van 84 mensen met een chronisch hartfalen met die van 266 gezonde mensen. Deze hartpatiënten hadden veel minder soorten bacteriën in de darm dan de mensen uit de controlegroep. Hun darmflora had ook een andere samenstelling. Het verschil was nog duidelijker bij de hartlijders zonder geblokkeerde slagaders. "Het sterke van de studie is dat ze aantoont dat hoe ernstiger de hartkwaal is, hoe duidelijker het signaal is in de darmflora" zegt Marie Joossens, professor moleculaire microbiologie aan de KU Leuven en de UGent.

Hoe ernstiger de hartkwaal, hoe duidelijker het signaal in de darmflora

Marie Joossens, professor moleculaire microbiologie KU Leuven, UGent

Een begin

Er moet nog meer onderzoek gebeuren voor definitieve conclusies. Maar als verder onderzoek de eerste bevindingen bevestigt, raadt onderzoeksleider Cristiana Mayerhofer hartpatiënten aan om veel vezelrijk voedsel te eten zoals fruit, granen en groenten.

Deze studie bevestigt ander onderzoek over het belang van gezond eten, stelt Marie Joossens: "Een vezelrijke voeding met plantaardige eiwitten is zeker ook voor mensen met hartfalen beter dan vezelarm voedsel vol dierlijke vetten"

Zeker voor mensen met hartfalen is een vezelrijke voeding met plantaardige eiwitten beter dan vezelarm voedsel vol dierlijke vetten

Marie Joossens, professor moleculaire microbiologie KU Leuven, UGent

Meest gelezen