West-Vlaanderen: wie zijn de stemmenkanonnen en wie is er (niet) verkozen?

Er is geen Hilde-effect in West-Vlaanderen en ook geen Tommelein-effect. Vlaams Belang is de grote winnaar van de verkiezingen, ook in de kustprovincie: het wordt de tweede partij. Voor de Kamer is N-VA de grootste, voor het Vlaams Parlement CD&V. N-VA is de grote verliezer van deze verkiezingen in West-Vlaanderen. De partij verliest 10% van haar stemmen voor het Vlaams Parlement en 7% voor de Kamer.

Federale verkiezingen

Hoewel N-VA fors verliest, blijft ze wel nog de grootste partij voor de Kamer in West-Vlaanderen. Minister-voor-een-maandje Sander Loones heeft de meubelen kunnen redden, met dank aan Jean-Marie Dedecker, die hij kon overhalen om als onafhankelijke de lijst te duwen. Dedecker raakt vanop die laatste plaats verkozen en haalt zelfs de vierde meeste voorkeursstemmen. De meeste voorkeurstemmen voor de Kamer haalt partijvoorzitter John Crombez van SP.A binnen (55.678 voorkeurstemmen), op 2 staat CD&V-lijsttrekker Hendrik Bogaert (48.421) en de top drie wordt afgesloten door Sander Loones met 44.070 voorkeurstemmen.

Top 10 voorkeurstemmen Kamer (kieskring West-Vlaanderen)

 1.     John Crombez                              sp.a                              55.678
 2.     Hendrik Bogaert                          CD&V                          48.421
 3.     Sander Loones                             N-VA                             44.070
 4.     Jean-Marie Dedecker               N-VA                             40.781
 5.     Vincent Van Quickenborne    Open Vld                   40.292
 6.     Wouter Vermeersch                  Vlaams Belang       31.127
 7.     Nathalie Muylle                             CD&V                           23.067
 8.     Franky Demon                               CD&V                          18.221
 9.     Johan Vande Lanotte                sp.a                               15.686
 10.     Roel Deseyn                                   CD&V                           15.653

Verkozenen

N-VA houdt maar 4 zetels in de Kamer meer over en verliest er 2. De eerste zetel is voor lijsttrekker Sander Loones en de tweede voor Yngvild Ingels uit Menen. Jean-Marie Dedecker duwde de lijst als onafhankelijke. Hij haalt vanop die lijstduwersplaats de derde zetel binnen. De vierde en laatste is voor Björn Anseeuw uit Oostende.

Vlaams Belang, dat in 2014 de kiesdrempel niet eens haalde, heeft nu vanuit het niets op slag vier zetels. Die worden mooi verdeeld onder de vier eerste kandidaten op de lijst: lijsttrekker Wouter Vermeersch uit Kortrijk, dan Dominiek Spinnewyn-Sneppe, Kurt Ravyts en Nathalie Dewulf.

CD&V was de tweede partij in West-Vlaanderen, maar is nu maar derde meer. Dat betekent dat de partij een zetel moet inleveren: van 4 naar 3. De zetels zijn voor lijsttrekker Hendrik Bogaert, Nathalie Muylle uit Roeselare en Franky Demon uit Brugge.

Ook SP.A verliest een zetel, gaat van 3 naar 2. Lijsttrekker John Crombez is verkozen, Melissa Depraetere uit Harelbeke ook.

Vijfde partij is Open VLD. De liberalen verliezen amper stemmen en behouden hun 2 zetels in het federaal parlement, die zijn voor vaste waarde Vincent Van Quickenborne en voor nieuwkomer Kathleen Verhelst, onderneemster uit Zedelgem.

Groen heeft niet van alle aandacht voor het klimaat kunnen profiteren in West-Vlaanderen, de groenen houden 7,9% van de stemmen en die zijn goed voor één zetel, voor lijsttrekker Wouter De Vriendt.

Verliezers

Deze uitslagen betekenen dat er ook enkele politici uit het federaal parlement verdwijnen. Bij CD&V is de zetel die moet ingeleverd worden die van Roel Deseyn, die vierde op de lijst stond en al sinds 2011 in het federaal parlement zetelt.

Voor N-VA is de burgemeester van Dentergem Koenraad Degroote het grootste slachtoffer. Hij had de vierde plaats, maar de onafhankelijke lijstduwer Jean-Marie Dedecker is over hem gesprongen en heeft een zetel binnengehaald. Degroote kan vertrekken. Ook Brecht Vermeulen en An Capoen vallen weg. Burgemeester van Blankenberge Daphné Dumery en Jan Vercammen ook, maar zij waren geen kandidaat meer.

Bij SP.A valt vooral op dat Johan Vande Lanotte vanop de lijstduwersplaats niet is verkozen geraakt.

De zetelverdeling van het Vlaams Parlement vindt u via "Zoek een uitslag"

Vlaamse verkiezingen

Hilde Crevits heeft de verwachtingen niet kunnen inlossen. Ze wilde Vlaams minister-president worden en de christendemocraten in Vlaanderen naar 20% van de stemmen brengen. Maar het zijn er maar 15,4% geworden. In "CD&V-provincie" West-Vlaanderen doen de christendemocraten het wel beter: ze verliezen, maar zijn de grootste partij, met 23,5% van de stemmen. Crevits zelf haalt wel een monsterscore: 130.912 voorkeurstemmen. Alleen Bart De Wever (242.386) haalt er nog meer, maar in Antwerpen wonen ook meer mensen. De tweede meeste voorkeurstemmen in West-Vlaanderen zijn voor Open VLD-lijsttrekker Bart Tommelein (35.265) en op 3 eindigt de lijsttrekker van N-VA Bert Maertens met 28.250 voorkeurstemmen.

Top 10 voorkeurstemmen Vlaams Parlement (kieskring West-Vlaanderen)

 1.     Hilde Crevits                            CD&V                            130.912
 2.     Bart Tommelein                      Open Vld                     35.265
 3.     Bert Maertens                         N-VA                              28.250
 4.     Stefaan Sintobin                     Vlaams Belang       28.217
 5.     Bart Dochy                                 CD&V                           24.605
 6.     Annick Lambrecht                  sp.a                               22.291
 7.     Martine Fournier                     CD&V                           19.417
 8.     Francesco Vanderjeugd     Open Vld                    18.460
 9.     Kurt Vanryckeghem               CD&V                           15.135
 10.     Emmily Talpe                              Open Vld                    15.133

Verkozenen

Het verlies voor CD&V betekent dat de christendemocraten een zetel moeten inleveren: ze gaan van 6 naar 5. En die zetels zijn voor Hilde Crevits, burgemeester van Ledegem Bart Dochy, de vorige burgemeester van Menen Martine Fournier en de nieuwkomers Loes Vandromme uit Poperinge en de burgemeester van Waregem Kurt Vanryckeghem.

Vlaams Belang had maar één zetel in het Vlaams Parlement en die werd ingenomen door Stefaan Sintobin. Hij krijgt nu het gezelschap van Immanuel De Reuse uit Roeselare, Bruggeling Yves Buysse, Frieda Deschacht uit Oostende en Carmen Ryheul van Kortrijk.

N-VA gaat van 7 naar 5 zetels. Gaan naar het Vlaams Parlement: burgemeester van Izegem Bert Maertens, nieuwkomer Maaike De Vreese uit Brugge, Kortrijkzaan Axel Ronse, burgemeester van De Haan Wilfried Vandaele en Cathy Coudyser uit Knokke-Heist.

Vierde partij op Vlaams niveau is Open VLD, dat 3 zetels behoudt. De burgemeesters van Oostende en Ieper, Bart Tommelein en Emmily Talpe zaten al in het Vlaams Parlement en blijven daar ook, schepen van Brugge Mercedes Van Volcem ook.

De socialisten verliezen stemmen en ook een zetel, SP.A houdt nog 3 zetels over. De verkozenen zijn Annick Lambrecht uit Brugge, burgemeester van Bredene Steve Vandenberghe en Maxim Veys uit Kortrijk.

Ook voor het Vlaams Parlement gaat Groen er niet op vooruit. De partij had één zetel en dat blijft zo. Die is voor de nieuwe lijsttrekker Jeremie Vaneckhout.

Verliezers

Wellicht het bekendste gezicht dat het Vlaams Parlement verlaat, is de populaire burgemeester van Staden Francesco Vanderjeugd (Open VLD). Hij had eigenlijk de derde plaats aangeboden gekregen, maar stond die af aan Mercedes Van Volcem, die de tweede plaats op de Kamerlijst wou, maar niet kreeg. Vanderjeugd haalt nu meer voorkeurstemmen dan Emmily Talpen op 2 en Van Volcem op 3, maar is toch niet verkozen.

Ann Soete, die vijf jaar geleden nog verkozen werd voor N-VA, stapte eerder al uit de partij. Zij keert nu ook niet meer terug naar het Vlaams Parlement. Ook Danielle Godderis-T'Jonck uit Vleteren verliest als lijstduwer haar zetel.

Voor CD&V nemen Griet Coppé, Jan Durnez en Johan Verstreken afscheid van het Vlaamse halfrond, maar zij waren geen kandidaat meer.

Ook Renaat Landuyt en Michèle Hostekint van SP.A waren geen kandidaat. Zij keren dus ook niet meer terug naar het Vlaams parlement, Tine Soens ook niet.

Meest gelezen