Videospeler inladen...

Wouter Beke (CD&V): "Kans is klein dat ik kandidaat ben bij voorzittersverkiezingen"

CD&V-voorzitter Wouter Beke noemt de kans klein dat hij zich opnieuw kandidaat stelt bij de voorzittersverkiezingen van zijn partij. Die voorzittersverkiezingen waren sowieso al gepland, maar Beke lijkt wel zijn conclusies te trekken na het verlies dat zijn partij gisteren heeft geleden. Dat is gebleken na het partijbureau van CD&V.

Al van voor de verkiezingen werd gefluisterd dat Wouter Beke zijn voorzitterschap wil inruilen voor een ministerpost. Geen nieuw mandaat aan het hoofd van CD&V, dus. "De kans is eerlijk gezegd eerder beperkt", geeft Wouter Beke toe. "Maar goed: never say never." 

Als ik die conclusies ken, zal ik daar ook mijn eigen conclusies uit trekken

CD&V-voorzitter Wouter Beke

CD&V gaat de verkiezingsuitslag ook evalueren. "Want die heeft toch wel een tik gegeven, moet ik bekennen. Dat hadden we niet zo verwacht. Daar moeten we ook de juiste conclusies uit trekken en we hebben ook gevraagd dat het traject voor het voorzitterschap mee in die analyse wordt opgenomen", aldus Beke. "Als ik die conclusies ken, zal ik daar ook mijn eigen conclusies uit trekken."

Toch is zijn rol bij CD&V niet uitgespeeld, want er zitten nog belangrijke formatiegesprekken aan te komen. "Hilde Crevits en ikzelf hebben het mandaat gekregen dat we samen de gesprekken zullen voeren als we op gesprek worden uitgenodigd", bevestigt Beke.

In verband met de coalitievorming stelt CD&V zich bescheiden op. Toch was ook te horen dat de Vlaamse christendemocraten geen enkele formule uitsluiten. "Het is niet aan ons om te zeggen hoe het wel of niet moet lopen. Dat zou een beetje pretentieus zijn. Het is nu aan anderen om dat te bepalen", kijkt Wouter Beke de kat uit de boom. "Je kan er mathematisch veel dingen over zeggen, maar dat heeft weinig zin. (...) Wij hebben altijd de extremen uitgesloten aan de linker- en de rechterkant omdat we niet inzien hoe dat tot werkbare meerderheden kan leiden." Met andere woorden sluit Beke alleen Vlaams Belang en PVDA uit.

Het zou goed zijn als er aan Vlaamse kant een meerderheid zou zijn

CD&V-voorzitter Wouter Beke

Zal CD&V zonder de N-VA in een federale regering stappen en N-VA-voorzitter De Wever uitdagen, die heeft gezegd dat een federale regering zonder meerderheid in Vlaanderen niet kan voor hem? Beke klinkt weinig enthousiast. "Het zou goed zijn als er aan Vlaamse kant een meerderheid zou zijn, maar dat betekent ook dat die partij (de N-VA, red.) zelf haar verantwoordelijkheid moet durven te nemen. Ze is de grootste partij aan Vlaamse kant in het federaal parlement. Ze vertegenwoordigt daar de grootste groep Vlaamse kiezers. Ze mag die kiezers ook niet in de steek laten."

CD&V wil dus liefst een federale regering mét de N-VA, maar sluit een linkse coalitie ook niet uit.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen