Videospeler inladen...

Zinzen en Van Cauwelaert zagen een nieuw Vlaams Belang, totalitaire taal bij Groen en de doodsstrijd van trado-partijen

In een laatste aflevering van "Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan" kondigen gewezen VRT NWS-journalist Walter Zinzen en De Tijd-journalist Rik Van Cauwelaert mogelijk hun comeback aan. Maar niet voor ze de verkiezingsuitslag grondig geanalyseerd hebben. Te beginnen bij de winst van Vlaams Belang. 

Zinzen noch Van Cauwelaert had de grote overwinning van de radicaal-rechtse partij zien aankomen. Met bebrilde arendsogen keken ze dan ook naar de overwinningsspeech van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Daarbij zag Zinzen duidelijk een nieuw Vlaams Belang.

In tegenstelling tot de zogenoemde “zwarte zondag” uit 1991 waren nu bijvoorbeeld geen leeuwenvlaggen in de zaal te zien. “Dit was een beschaafde samenkomst van mensen die iets te vieren hadden”, concludeert Zinzen op basis van de beelden.

(lees verder onder het fragment)

Videospeler inladen...

Dat de scherpe kantjes van de partij zijn gevijld, ziet Zinzen ook terugkomen in het uiterlijk van de Vlaams Belangers: “De kaalkoppen met tattoo’s en eventueel een hakenkruis hier of daar,  dat is nu helemaal gedaan. Iedereen zit keurig in het pak."

"Kortom: er is een andere partij", besluit Zinzen na het bekijken van bovenstaand fragment. Rik Van Cauwelaert vraagt zich wel af in welke mate de inhoud van het partijprogramma is veranderd, ondanks de minder harde taal die de partij nu hanteert.  

Alle politici die de afgelopen vijf jaar aan de macht hebben deelgenomen, moeten een mea culpa slaan.

Walter Zinzen

Vlaams Belang lijkt vooral gescoord te hebben met het thema migratie.  Walter Zinzen vindt dat vrijwel alle politici die  de afgelopen vijf jaar hebben deelgenomen aan de macht daarom "eens in de spiegel mogen kijken en een mea culpa slaan" omdat ze niet goed hebben uitgelegd waar al die migranten vandaan komen. Zinzen spaart op dit vlak ook de media niet: "Misschien moeten zij ook eens in de spiegel kijken."

Rik Van Cauwelaert stelt ook vast dat Vlaams Belang het beste oppositie heeft gevoerd. Veel beter dan Groen bijvoorbeeld. Niet alleen op het vlak van migratie, maar ook in de pensioendiscussie speelde Vlaams Belang kort op de bal. 

Doodsstrijd

Na de grootste winnaar keken Zinzen en Van Cauwelaert ook eens naar de grootste verliezer. Dat is in de ogen van beide heren CD&V.  

In onderstaand fragment is te zien hoe partijvoorzitter Wouter Beke lovende woorden spreekt voor campagneboegbeeld Hilde Crevits. Maar door Crevits naar voren te schuiven, hebben de christendemocraten de bal misgeslagen, concluderen beide commentatoren. 

Waarom? Omdat alleen in West-Vlaanderen op Crevits gestemd kon worden. Crevits werd ook op het verkeerde moment naar voren geschoven, op het moment dat ze als minister van Onderwijs onder vuur ligt.

Videospeler inladen...

Niet alleen CD&V kreeg opnieuw een klap. Ook de andere traditionele partijen - SP.A en Open VLD - zakken verder weg.  Rik Van Cauwelaert spreekt zelfs van een implosie en vraagt zich af hoe dit verder zal evolueren.

Walter Zinzen ziet dit verschijnsel al langere tijd bij zowat alle traditionele partijen in Europa. "Alle traditionele partijen zijn bezig met een doodsstrijd". Daarom zijn ze volgens Zinzen aan herbronnen toe.

Gemiste kans bij Groen

Waardoor kon Groen de verwachtingen niet inlossen? Dat is volgens Rik Van Cauwelaert te wijten aan de manier waarop de partij haar boodschap overbrengt: "Dat krijgt stilaan iets totalitairs (...) Met die boodschap moeten ze stilaan toch gaan opletten." 

Daardoor heeft de partij ook de hype rond het klimaatprotest niet kunnen verzilveren, analyseert Van Cauwelaert in onderstaand fragment.

Videospeler inladen...

Walter Zinzen hekelt ook de manier waarop Groen campagne heeft gevoerd: "Ze hebben nooit duidelijkheid verschaft over die kwestie van de salariswagens. En ik vrees dat de voortdurende  aanvallen op Groen, als belastingpartij, hebben gewerkt."

Cordon sanitaire

"Het is tijd om te praten." Dat had columnist Jan Segers geschreven in een opiniestuk in Het Laatste Nieuws.  Moet er dan een einde komen aan het cordon sanitaire? Daarover zijn Zinzen en Van Cauwelaert het roerend eens: dat moet behouden worden.  

Ondanks de normalisering van het Vlaams Belang, zien Zinzen en Van Cauwelaert nog de zin in van die afspraak om de partij uit te sluiten bij het besturen.  Waarom? Dat leggen ze in dit fragment uit:

Videospeler inladen...

Beide heren pleiten er wel voor om met Vlaams Belang te praten, "want praten kost niets", aldus Van Cauwelaert.

Compromis belge

Als je naar de uitslagen kijkt van Vlaanderen en Wallonië, zie je twee totaal andere werelden. Het zijn zo verschillende werelden dat Zinzen vreest dat het dit keer niet goed zal komen met de formatie.

Walter Zinzen: "Het is tot nog toe de kracht van België geweest dat zelfs de meest onverzoenbare standpunten toch tot een compromis konden komen. Een compromis à la belge, waar we wereldwijd voor bekend waren (...) En dat zie ik nu niet gebeuren."

Rik Van Cauwelaert is in onderstaand fragment minder pessimistisch en ziet heil in een nieuwe, radicale staatshervorming, met goede afspraken.

Videospeler inladen...

Tot slot pleit Zinzen verrassend voor nieuwe verkiezingen. Het liefst binnen de twee jaar. Waarom? Om komaf te maken met de samenvallende verkiezingen. 

En als dat gebeurt, beloven de heren om weer op de afspraak te zijn voor een nieuwe reeks "Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan".

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de volledige aflevering:

Videospeler inladen...

Meest gelezen